Aπόκοσμο κουφάρι θαλάσσιου πλάσματος προβληματίζει τους βιολόγους (pics)

Gazzetta team
Aπόκοσμο κουφάρι θαλάσσιου πλάσματος προβληματίζει τους βιολόγους (pics)

Σε κατάσταση μεγάλης αποσύνθεσης εντοπίστηκε το κουφάρι ενός θαλάσσιου πλάσματος στην Ναμίμπια της Αφρικής και οι επιστήμονες κάνουν εντατικές προσπάθειες ώστε να διαπιστώσουν για ποιο είδος πρόκειται.

Το άψυχο σώμα του πλάσματος, που αρχικά πιστευόταν ότι πρόκειται για κάποιο είδος δελφινιού, εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποιήσαν τις αρχές για να εξετάσουν το αποσυντιθεμένο κήτος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που εξέτασαν εξονυχιστικά το πλάσμα, εξαιτίς της αποσύνθεσης δεν κατέστη εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός του είδους, με το επικρατέστερο σενάριο πάντως, να κάνει λόγο για το άψυχο σώμα μιας ραμφοφόρου φάλαινας του Κουβιέ.

Το συγκεκριμένο είδος, που είναι εξαιρετικά σπάνιο στη Ναμπίμπια, έχει σχήμα τορπίλης και το κουφάρι ήταν μήκους έξι μέτρων, ενώ η κατάστασή του έκανε εξαιρετικά δύσκολη την ταυτοποίησή του.

Το εν λόγω είδος φάλαινας απαντάται σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ωκεανών του πλανήτη (στην Ελλάδα είναι γνωστές ως «Ξίφος»), ενώ σε μήκος μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 7 μέτρα και σε βάρος τους 2,5 τόνους.