Η NASA επιστρέφει στη Σελήνη

Gazzetta team
Η NASA επιστρέφει στη Σελήνη
Ο στόχος της NASA να επιστρέψει στη Σελήνη θα έρθει πιο κοντά στην υλοποίηση στις αρχές του 2019, όταν η υπηρεσία υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο για το πρόγραμμα Gateway.
To Lunar Orbital Platform-Gateway, όπως είναι το πλήρες όνομα του πρότζεκτ, θα χρησιμοποιηθεί για μελέτες της Σελήνης και μελλοντικά θα λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος σταθμός για τους αστροναύτες που ταξιδεύουν από και προς τον Άρη.

Τα πρώτα έξοδα της NASA για το Gateway θα αφορούν την τροφοδοσία, τα προωθητικά καύσιμα και χώρους φιλοξενίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων Ουίλιαμ Γκέρστενμαϊερ στο συνέδριο Space Symposium στο Κολοράντο. Θα ταξιδέψουν προς τη Σελήνη με αυτή τη σειρά, από το 2022 και μετά.

Το Gateway θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη σελήνη το 2025, σημείωσε ο Γκέρστενμαϊερ, βετεράνος της NASA με 41 χρόνια υπηρεσίας. Θα μεταφέρει πλήρωμα τεσσάρων αστροναυτών σε αποστολές 30 ημερών.

Η αποστολή Lunar Orbital Platform-Gateway γίνεται με σκοπό να εξερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος η Σελήνη, καθώς και το ενδεχόμενο να κρύβει σημαντικούς πόρους, όπως για παράδειγμα το νερό και αν μπορεί να γίνει εξαγωγή του για να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο σύστημα προώθησης.

Επιπλέον, θέλουν να μελετήσουν τη συμπεριφορά ενός διαστημικού σκάφους και σταθμού όταν τίθεται σε τροχιά γύρω από ουράνιο σώμα με ασθενές βαρυτικό πεδίο, για να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση σε μια μελλοντική αποστολή στον πλανήτη Άρη. Πιθανό σενάριο αφορά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης για να επιβραδυνθεί ένα διαστημικό σκάφος που θα επιστρέφει από τον πλανήτη Άρη, προτού εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τον περασμένο Νοέμβριο η NASA επέλεξε πέντε εταιρείες για να σχεδιάσουν έναν ηλιακό-ηλεκτρικό σύστημα προώθησης υψηλής απόδοσης, για να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στο βαθύ διάστημα και στο Gateway. Οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές θα απαιτούν σύστημα τροφοδοσίας με τριπλάσια ισχύ από τα σημερινά.

Τα ταξίδια προς το Gateway θα γίνονται με το Orion, ένα διαστημικό σκάφος που συναρμολογεί η Lockheed Martin. Η πρώτη του μη επανδρωμένη πτήση είναι προγραμματισμένη για το 2019. Το σκάφος θα λειτουργεί ως πιλοτήριο της πλατφόρμας όταν ενώνεται με αυτή. Η κατασκευή του Gateway βρίσκεται εντός του τρέχοντος προϋπολογισμού της NASA και δεν θα απαιτήσει νέα χρηματοδότηση, διευκρίνισε ο Γκέρστενμαϊερ.


Πηγή: insider.gr