Συγγνώμη από τα θύματά της ζήτησε η ΕΤΑ

Gazzetta team
Συγγνώμη από τα θύματά της ζήτησε η ΕΤΑ
Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε στα θύματά της και στους συγγενείς τους στη διάρκεια της 50ετούς ένοπλης εκστρατείας της για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η συγγνώμη ακολουθεί την ανακοίνωση της οργάνωσης για την οριστική της διάλυση στις αρχές του επόμενου μήνα, έναν χρόνο μετά τον τερματισμό της ένοπλης αυτονομιστικής της εκστρατείας με την κατάθεση των όπλων της.

Η οργάνωση κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της τον Απρίλιο του 2017, δίνοντας έτσι τέλος στην τελευταία ένοπλη δράση οργάνωσης στη Δυτική Ευρώπη.

"Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ένοπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές για τα οποία δεν υπάρχει λύση. Θέλουμε να δείξουμε σεβασμό προς τους νεκρούς, όσους τραυματίστηκαν και για τα θύματα που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της ΕΤΑ (...). Ειλικρινά λυπούμαστε", αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην βασκική εφημερίδα Gara.

"Κοιτάζοντας μπροστά, η συμφιλίωση είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει μεταξύ των πολιτών. Είναι μια απαραίτητη άσκηση για να αναγνωριστεί η αλήθεια με έναν εποικοδομητικό τρόπο, να επουλωθούν οι πληγές και να εξασφαλιστεί ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: amna.gr