Παραπληγικός άντρας ανέβηκε με τα χέρια σε υψόμετρο 5.400 μέτρων στα Ιμαλάια (vid)

Gazzetta team
Παραπληγικός άντρας ανέβηκε με τα χέρια σε υψόμετρο 5.400 μέτρων στα Ιμαλάια (vid)
Ο 28χρονος ορειβάτης έφτασε από την πλευρά του Νεπάλ και σε υψόμετρο 5.364 μέτρων, σε μία περιοχή που η προσβασιμότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και για πεπειραμένους ορειβάτες.

Ένα μοναδικό επίτευγμα πιστώθηκε ο Αυστραλός παραπληγικός ορειβάτης Σκοτ Ντούλαν, ο οποίος κατάφερε να αναρριχηθεί στις νότιες πλαγιές των Ιμαλαΐων, φτάνοντας σε υψόμετρο 5.364 μέτρων, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του.

Ο 28χρονος ορειβάτης έφτασε στο συγκεκριμένο υψόμετρο το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, ημερομηνία που θα αποτελεί στο εξής ορόσημο για ολόκληρη την οικογένεια της ορειβασίας, καθώς έγινε ο πρώτος παραπληγικός ορειβάτης που κατάφερε να ανέβει σε τέτοιο υψόμετρο.

Για να τα καταφέρει χρειάστηκε περίπου 10 ημέρες επίπονης και δύσκολης αναρρίχησης, βοηθούμενος πότε από το ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο, πότε περπατώντας με τα χέρια και πότε υποστηριζόμενος από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που τον συνόδευαν.

Ο 28χρονος ορειβάτης είχε λάβει ειδική εκπαίδευση για το δύσκολο ταξίδι του, ενώ είχε προετοιμαστεί κατάλληλα σε τοποθεσίες της Αυστραλίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης κι αναρρίχησης θα προσομοίαζαν με όσα θα συναντούσε στα αφιλόξενα βουνά του Νεπάλ.

Ο Ντούλαν έχασε τη δυνατότητα να περπατάει στα 17 του χρόνια μετά από σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη που προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα με την μηχανή του, όμως αυτό δεν τον έκανε να το βάλει κάτω, ωθώντας τον στην ολοκλήρωση του τεράστιου επιτεύγματός του.

Πλέον, ο 28χρονος αλπινιστής βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη, φιλοδοξώντας την επόμενη φορά να φτάσει λίγο ψηλότερα, στο δρόμο για την κατάκτηση ακόμα μίας κορυφής.