Ζούκερμπεργκ: Το Facebook έκανε λάθη

Gazzetta team
Ζούκερμπεργκ: Το Facebook έκανε λάθη
Με ανάρτησή του στο Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε: «Κάναμε λάθη που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica».

Βλέποντας τη μετοχή της εταιρείας του να πέφτει, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως πως στοιχεία «δεκάδων εκατομμυρίων» χρηστών εκτέθηκαν σε τρίτους, κάτι που αρχικά απέφευγε να ομολογήσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook δεσμεύτηκε μάλιστα να εισαγάγει αλλαγές που θα καθιστούσαν πιο δύσκολο για τις εφαρμογές τρίτων μερών να «συλλέγουν» τις πληροφορίες των χρηστών από εδώ και πέρα.

«Εγώ είμαι αυτός που ίδρυσε το Facebook και σε τελική ανάλυση εγώ είμαι υπεύθυνος για ο,τιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το δίκτυο», γράφει ο Ζούκερμπεργκ.

Για να αντιμετωπίσει τόσο τα παρελθοντικά όσο και τα τρέχοντα προβλήματα, προαναγγέλλει ότι το Facebook θα ερευνήσει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων χρηστών το 2014 και θα ερευνήσει ενδελεχώς όποια εφαρμογή προκύψει ότι είχε ύποπτη δραστηριότητα. Επίσης, όποιος προγραμματιστής βρεθεί να έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλα το λογισμικό του θα εκτεθεί δημοσίως, ενώ προγραμματιστές που αρνούνται τους ελέγχους θα σταματήσουν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου.

Όσον αφορά στα μελλοντικά βήματα της εταιρείας, ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ δηλώνει ότι θα περιοριστεί η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ακόμα περισσότερο για να αποφευχθεί κάθε είδους κατάχρηση αυτών. Επίσης, το Facebook θα απαγορεύσει σε εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει για τρεις μήνες και θα περιορίσει τα δεδομένα που θα μπορεί αυτομάτως να «δει» μία εφαρμογή αφού την κατεβάσει ένας χρήστης. Τέλος, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε κάθε χρήστη να μπλοκάρει την πρόσβαση στα στοιχεία του.

Πηγή: reader.gr