Επίθεση Τραμπ κατά ειδικού ανακριτή

Gazzetta team
Επίθεση Τραμπ κατά ειδικού ανακριτή
Ο Τραμπ στρέφει τα πυρά του στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. «Η έρευνα τον πλησιάζει, και ο πρόεδρος γίνεται όλο και πιο νευρικός»...

Σφοδρή επίθεση κατά της ομάδας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητώντας την ακεραιότητά της, γεγονός που ανάγκασε μέλη του Κονγκρέσου, τόσο Ρεπουμπλικανούς, όσο και Δημοκρατικούς, να τον προειδοποιήσουν ότι ενδεχόμενη παύση του θα αποτελούσε παραβίαση κόκκινης γραμμής.

Δύο ημέρες μετά την απόλυση-σοκ του πρώην υπαρχηγού του FBI Αντριου ΜακΚέιμπ, τον οποίο ο Τραμπ θεωρούσε προσωπικό αντίπαλο, σε μία κίνηση πολιτικής βεντέτας, ο Τραμπ επανήλθε σήμερα με μία νέα σειρά tweet για να καταγγείλει ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Αναφερόταν στην έρευνα του ειδικού Ρόμπερτ Μάλερ για τις υποψίες περί συνεργασίας ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, αλλά και για στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδεχόμενη παρεμπόδιση της δικαιοσύνης εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε την ακεραιότητα της ομάδας του Ρόμπερτ Μάλερ λέγοντας ότι«απαρτίζεται από Δημοκρατικούς» και αποφάνθηκε ότι «αυτή η έρευνα δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει».

Πρώην διευθυντής του FBI το 2001 επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, ο Ρόμπερτ Μάλερ επανατοποθετήθηκε στο ίδιο πόστο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η τοποθέτησή του στη θέση του ειδικού ανακριτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, αφού ο Μάλερ έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό όλων των πλευρών για την ακεραιότητα και την αυστηρότητά του.

Πολλά στελέχη του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου εμφανίσθηκαν στα παραδοσιακά κυριακάτικα talk show σήμερα και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, απάντησαν ότι πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί.

«Προχωρεί βάσει των αποδείξεων που συγκεντρώνει και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του, χωρίς παρεμβάσεις», δήλωσε στο CNN ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Πολλοί Ρεπουμπλικανοί συμμερίζονται την άποψή μου», τόνισε.

Και αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσιζε να απολύσει τον Ρόμπερτ Μάλερ; «Εάν δοκίμαζε να το κάνει, θα ήταν η αρχή του τέλους της προεδρίας του, διότι είμαστε κράτος δικαίου», απάντησε ο γερουσιαστής.

Ακόμη και ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ που υπήρξε στενός συνεργάτης του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έκανε λόγο για μία έρευνα που γίνεται «με απόλυτη ακεραιότητα, χωρίς την παραμικρή διαρροή». «Θα ήταν ανάρμοστο να το κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», απάντησε αναφερόμενος στην υπόθεση της απόλυσης του Ρόμπερτ Μάλερ.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, οι επιθέσεις κατά της ομάδας Μάλερ «τελείως αβάσιμες», δείχνουν ένα πράγμα: «Ο Μάλερ πλησιάζει και ο πρόεδρος γίνεται όλο και περισσότερο νευρικός».

Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να δώσει ένορκη κατάθεση ενώπιον του ειδικού ανακριτή, αλλά στη συνέχεια οι δικηγόροι του ανασκεύασαν τη δήλωση λέγοντας ότι τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί γι΄αυτό το δύσκολο θέμα.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δικηγόροι του Τραμπ έλαβαν πρόσφατα μία λίστα με ερωτήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν στον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια κατάθεσής του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ