Ξέχασε το έγκλημά του κι οι δικηγόροι ζητούν την αναστολή της εκτέλεσης (pics)

Gazzetta team
Ξέχασε το έγκλημά του κι οι δικηγόροι ζητούν την αναστολή της εκτέλεσης (pics)
Δικαστήριο της Αλαμπάμα ανέτρεψε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστεί ο θανατοποινίτης επειδή υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη μνήμη του η διάπραξη του εγκλήματός του.

Η υπόθεση ενός θανατοποινίτη, η εκτέλεση του οποίου έχει αναβληθεί τουλάχιστον 2 φορές μέχρι σήμερα, διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και τα μέλη της δικαστικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 67χρονος Βέρνον Μάντισον είχε καταδικαστεί σε εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, όταν το 1985 πυροβόλησε 2 φορές στο κεφάλι, τον αστυνομικό Τζούλιους Σατλ, στην πόλη Μομπάιλ της Αριζόνα.

Ο άτυχος αστυνομικός επέβλεπε την διαδικασία της έξωσης του Μάντισον από το σπίτι της πρώην γυναίκας του, όταν πυροβολήθηκε πισώπλατα, ενώ το δικαστήριο της πολιτείας Αλαμπάμα, όπου δικάστηγκε ο Μάντισον και τελεσιδίκησε το 1994 πρότεινε την θανατική ποινή.

Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, ο Μάντισον νόσησε από άνοια, ενώ τα διαδοχικά εγκεφαλικά που ακολούθησαν, του προκάλεσαν την καθήλωσή του σε αναπηρικό καροτσάκι, απώλεια όρασης, αδυναμία ομιλίας χωρίς μηχανική υποστήριξη αλλά κι ολική αμνησία.

Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα ήταν εκείνο που οδήγησε τους δικηγόρους του Μάντισον να αιτηθούν την αναβολή της εκτέλεσης το 2016, πράγμα που κατάφεραν, υποστηρίζοντας πως είναι απάνθρωπο να εκτελεστεί ένας άνθρωπους που δεν θυμάται το έγκλημα που διέπραξε, ενώ παραμένει και σε τραγική σωματική και πνευματική κατάσταση.

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης, όμως η πολιτεία της Αλαμπάμα ζήτησε να οριστεί νέα ημερομηνία για την εκτέλεση του θανατοποινίτη τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που έγινε αποδεκτό από την επιτροπή που εξέτασε το θέμα.

Πλέον, οι δικηγόροι του Μάντισον θα καταβάλουν νέες προσπάθειες για την αναβολή της εκτέλεσης, προσφεύγοντας σε διοικητικά δικαστήρια της πολιτείας.