Αναστασιάδης: «Λύση μέσα από ειρηνικό διάλογο»

Gazzetta team
Αναστασιάδης: «Λύση μέσα από ειρηνικό διάλογο»
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη διάσκεψη για την Κύπρο.

Βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα από ειρηνικό διάλογο, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι αυτό το έχει καταστήσει σαφές στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στους υπόλοιπους συνομιλητές του.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στην Ελβετία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «ύστερα και από την υπόσχεση που έδωσε στον Κυπριακό λαό - ότι δεν θα έφερνε ενώπιον του την όποια λύση- δεν ήταν δυνατόν αποδεχθεί τις αξιώσεις της Τουρκίας».

Διαβεβαίωσε ότι επιδίωξή του είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, το οποίο «θα κυβερνούν οι Κύπριοι για τους Κυπρίους και όχι οι Τούρκοι δια των Τουρκοκυπρίων, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Κύπρος να καταστεί υποχείριο της 'Αγκυρας».

Επίσης, δήλωσε ότι έκανε σαφές στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να προσέλθει, ανά πάσα στιγμή στο διακοινοτικό διάλογο για να συζητήσει και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συμφωνίας για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή, είπε ότι εκείνο που έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση είναι πως αυτή τη φορά πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη διάσκεψη για την Κύπρο, ώστε, όπως ανέφερε, «να μην αναμένουμε τις τελευταίες ώρες μιας δεκαήμερης πορείας συνομιλιών για να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας».

Πηγή: reader.gr