Πέθανε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας

Gazzetta team
Πέθανε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ο άνθρωπος που άσκησε διώξεις στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, πέθανε εχθές στο Μπουένος Άιρες.

Ο Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ο άνθρωπος που άσκησε τις διώξεις στους Καταλανούς ηγέτες, σχετικά με την αυτονομία της περιφέρειας από την Ισπανία, άφησε σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες την τελευταία του πνοή.

Ο 66χρονος δικαστικός είχε εισαχθεί την Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αργεντινής επειδή έπασχε από κάποια λοίμωξη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ισπανικών εισαγγελικών αρχών. Βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο εισαγγελέων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τη συλλυπητήριά του και, με μήνυμά του στο Twitter, «τις ευχαριστίες του για μια ζωή στην υπηρεσία του κράτους».

Ο Μάθα είχε αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα πριν από περίπου έναν χρόνο. Μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης.

Οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ τέσσερις άλλοι, μαζί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, διέφυγαν στο Βέλγιο και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην Ισπανία.

Στην Ισπανία, γενικός εισαγγελέας διορίζεται από τον βασιλιά κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ