Μάλτα: Δολοφονία δημοσιογράφου που αποκάλυπτε σκάνδαλα διαφθοράς

Gazzetta team
Μάλτα: Δολοφονία δημοσιογράφου που αποκάλυπτε σκάνδαλα διαφθοράς
H δημοσιογράφος μέσω του blog που διατηρούσε συχνά προέβαινε στη δημοσιοποίηση σκανδάλων διαφθοράς, ενώ οι τελευταίες της αποκαλύψεις για εμπλοκή του πρωθυπουργού Μουσκάτ στο σκάνδαλο των Panama Papers οδήγησαν τη Μάλτα σε πρόωρες εκλογές.

Η Μαλτέζα δημοσιoγράφος Daphne Caruana Galizia έχασε σήμερα τη ζωή της, ύστερα από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό της.

Η 53χρονη δολοφονημένη δημοσιογράφος είχε ενεργό ρόλο στην αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς στην πατρίδα της, με κύριο πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ αλλά και στη διαρροή των περίφημων Panama Papers.

H Daphne Caruana Galizia, πολύ συχνά από το προσωπικό της ιστολόγιο αποκάλυπτε σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει πάνω της όταν συσχέτισε τον πρωθυπουργό Μουσκάτ με τα όσα αποκάλυπταν τα Panama Papers, πράξη που είχε οδηγήσει το νησιωτικό κράτος της Μεσογείου σε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το όχημα της, ενώ ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Η δημοσιογράφος ήταν μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), ενώ είχε αναδειχθεί από το περιοδικό Politico ως μία από τις 28 προσωπικότητες «που δονούν την Ευρώπη».

Η δολοφονία της δημοσιογράφου έφερε κύματα διαμαρτυρίας από ευρωπαϊκά κόμματα, δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά κι απλούς πολίτες, με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό να συγκεντρώνει τα πυρά, καθώς του προσάπτεται η στοχοποίηση της.

Ο ίδιος πάντως, σε διάγγελμά του, υποστήριξε πως οι αρχές ασφαλείας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι ένοχοι να απολογηθούν για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως μία «βάρβαρη κι αντιδημοκρατική ενέργεια».