Οι τηλεοπτικές άδειες κρίνονται απόψε στο ΣτΕ! Όλα τα ενδεχόμενα

Gazzetta team
Οι τηλεοπτικές άδειες κρίνονται απόψε στο ΣτΕ! Όλα τα ενδεχόμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές το κρίσιμο θέμα που θα κρίνει την εφαρμογή του νόμου, αλλά και θα καθορίσει την ουσία της δικαστικής απόφασης, είναι το θέμα που συναρτάται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, από τις 5.30 το απόγευμα, η πιο κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στο ότι η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές το κρίσιμο θέμα που θα κρίνει την εφαρμογή του νόμου, αλλά και θα καθορίσει την ουσία της δικαστικής απόφασης, είναι το θέμα που συναρτάται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές, συγκλίνουν στο ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες το πιθανότερο είναι να κριθεί αντισυνταγματικός σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΡΣ, στη λογική ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο για αδειοδότηση των καναλιών, κι όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου.

Σε μία τέτοια περίπτωση το δικαστήριο δεν θα προχωρήσει να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου σε άλλες διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο αριθμός «τέσσερα» που ορίστηκε περιοριστικά για τις άδειες.

Πάντως εκείνο, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό της απόφασης σε σχέση με τις ευχέρειες που θα δοθούν από το δικαστήριο για διορθωτικές κινήσεις καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να δοθεί έξι μήνες προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με βάση τη συνταγματική τάξη.

Βεβαίως υπάρχουν και πληροφορίες ότι μέλη του δικαστηρίου συντάσσονται με πιο σκληρή γραμμή, δηλαδή να υπάρξει απόφαση για αντισυνταγματικότητα λόγω ΕΡΣ, αλλά στη λογική να γίνουν όλα εξ υπαρχής και στην απόφαση να προσδιορίζεται σαφώς τι ακριβώς θα κάνει στο εξής το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, εκτιμάται ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί, καθώς προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ είχαν κρίνει ότι μόνον στο ΕΡΣ δίνει το σύνταγμα τις αρμοδιότητες.

Σχετικά με τον αριθμό «τέσσερα» το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ότι θα κριθεί ο αντισυνταγματικός ο νόμος σε σχέση με το ΕΡΣ.

Πάντως, αν τελικώς υπάρξει απόφαση για αντισυνταγματικότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μόνον που εκτιμάται ότι είναι σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να κλείσουν κανάλια που δεν πήραν άδεια, και ότι οι αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στο εξής στο ΕΡΣ το οποίο και πρέπει να συγκροτηθεί.

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε το Μαξίμου, σχολιάζοντας την επικείμενη πρότασή της για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. «Η ΝΔ θυμήθηκε τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με 27 χρόνια καθυστέρηση» ανέφεραν δηκτικά κυβερνητικοί κύκλοι.

«H κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την όποια απόφαση θα προκύψει. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την παλαιά κατάσταση», τονίζει για την απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Kαι εκείνη η κατάσταση (πριν το νόμο Παππά), περιλάμβανε κάποιες αντίθετες προς το Σύνταγμα διαμορφωμένες συνθήκες. Για παράδειγμα αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών να διατηρούν τις θέσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας τους, αλλά και να γίνεται χρήση των συχνοτήτων χωρίς άδεια», προσθέτει ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, τις επόμενες κινήσεις της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μελετά η κυβέρνηση,με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο αναφέρει η Καθημερινή.

Πηγή: skai.gr