Ξέμεινε από χρήματα ο ΟΑΕΕ

Gazzetta team
Ξέμεινε από χρήματα ο ΟΑΕΕ
Κάτω από το… χαλί του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα κρυφτούν από το νέο έτος τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων.

Κάτω από το… χαλί του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα κρυφτούν από το νέο έτος τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων.

Λίγες ημέρες μετά την προσφυγή του ΟΑΕΕ στα αποθεματικά του «κουμπαρά» του συστήματος (το περίφημο ΑΚΑΓΕ από το οποίο ο ΟΑΕΕ άντλησε περί τα 350 εκατ. ευρώ) ήρθαν στην επιφάνεια και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία αποδεικνύουν και το γιατί ο ΟΑΕΕ χρειάστηκε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει να καταβάλλει τις συντάξεις.

Ενώ υπολείπεται ένα ολόκληρο τρίμηνο για τη λήξη του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει από τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήσει το 100% της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται. Ειδικότερα, έχει απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 834 εκατ. ευρώ. Και άλλα ταμεία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, σε κανένα όμως δεν έχει φτάσει ο πήχης στο 100% όπως συμβαίνει με τον ΟΑΕΕ. Ειδικότερα:

1. Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων ήτοι τα 1,86 δις. ευρώ από τα 2,217 δις. ευρώ που δικαιούται

2. Ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει 2,533 δις. ευρώ έναντι 3,326 δις. ευρώ που είναι ο ετήσιος στόχος

Το στοίχημα για το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων, έχει να κάνει με το κατά πόσο θα αποδώσει η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος.

Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει πρώτον τη βίαιη μείωση στον αριθμό των ασφαλισμένων (έχουν περιοριστεί κοντά στις 700.000 λόγω της συνεχιζόμενης «απενεργοποίησης» των δελτίων παροχής υπηρεσιών) και δεύτερον την αδυναμία των όσων ασφαλισμένων παραμένουν ενεργοί να πληρώσουν εμπρόθεσμα. Ο συντελεστής εισπραξιμότητας του ταμείου έχει περιοριστεί κάτω από το 55% που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί δεν πληρώνουν.

Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα κάτι που αυτομάτως θα φέρει μειώσεις βαρών περίπου για το 80% των ασφαλισμένων αλλά και υπέρογκες αυξήσεις για το υπόλοιπο 20%.

Αν θα προκληθεί «τρύπα», το βάρος θα κληθούν να το πληρώσουν οι μισθωτοί με τις εισφορές τους, και ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ θα είναι πλέον ενταγμένα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή: thetoc.gr