Αν ο κόσμος καταστραφεί, αυτό το μέρος θα μας σώσει (pics & vid)

Gazzetta team
Αν ο κόσμος καταστραφεί, αυτό το μέρος θα μας σώσει (pics & vid)
Οπότε ας προσευχηθούμε να έχει καλή αντισεισμική, ή όποια άλλη, προστασία.

Θαμμένο στην πλαγιά ενός βουνού στην περιοχή Svalbard, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων (Global Seed Vault), έχει στα σπλάχνα του αποθηκευμένο σχεδόν κάθε είδος σπόρων.

Ο Cary Fowler, ο άνθρωπος που θεωρείται ο «πατέρας» του Global Seed Vault και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Crop Trust, θεωρεί αυτό το μέρος όχι ως κάτι που μας έσωζε ακριβώς σε περίπτωση καταστροφής του κόσμου, απλά ως ένα είδος... back-up της τροφή μας.

Ο Fowler, του οποίου το βιβλίο ""Seeds On Ice: Svalbard and the Global Seed Vault" μόλις κυκλοφόρησε, εξήγησε ότι το μέρος αυτό χρησιμοποιείται για να αποθηκεύει αντίγραφα των υφιστάμενων σπόρων που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια.

Το Global Seed Vault είναι φτιαγμένο για να αντέξει στον χρόνο και σε όλες τις πιθανές φυσικές ή ακόμα και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποτε ένας είδος σπόρου χαθεί τελείως από τη Γη, το Global Seed Vault μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το δείγμα, όπως έκαναν άλλωστε όταν λόγω του πολέμου στη Συρία, χάθηκαν «μοναδικοί» σπόροι της πολύπαθης αυτής περιοχής.

Και η αλήθεια είναι ότι λόγω αυτού του (τραγικού) γεγονότος, μάθαμε και για την ύπαρξη αυτού του μέρους στο μακρινό Svalbard.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό του Global Seed Vault που φυλάει στα σπλάχνα του ήδη 860.000 δείγματα.

Η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο προεξέχει από το βουνό και φωτίζεται υπέροχα από ένα installation της γνωστής νορβηγίδας καλλιτέχνη Dyveke Sanne. Ο Fowler είπε στο Business Insider δεν είχε καμία πρόθεση να γράψει βιβλίο για το Global Seed Vault και ότι αποφάσισε ότι έπρεπε να το κάνει όταν άρχισαν να ακούγονται διάφορες φήμες για την χρήση του.

Η θέση του στο βουνό είναι «στρατηγική» και λαμβάνει υπόψη όλα τα γνωστά σενάρια όπως από μια πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις μπεις στο Global Seed Vault, υπάρχει ένα τούνελ που εκτείνεται από την είσοδο έως στα δωμάτια που φυλάσσονται οι σπόροι και όλα αυτά 426 πόδια κάτω από το βουνό.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 3 ξεχωριστούς υπόγειους θαλάμους και κάθε θάλαμος έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει 1,5 εκατομμύριο διαφορετικά δείγματα σπόρων.

Το Svalbard είναι η ιδανική τοποθεσία, επειδή έχει πάρα πολύ κρύο και οι σπόροι μπορούν να παραμείνουν παγωμένοι και να διατηρηθούν χωρίς προβλήματα.

Επίσης, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ερευνητές μπορούν να δοκιμάσουν όποια τεστ θέλουν πάνω τους και να τους κάνουν πιο ανθεκτικούς σε ακραίες θερμοκρασίες, κάτι που θα βοήθαγε στο μέλλον διάφορες περιοχές του πλανήτη με ακραία καιρικά φαινόμενα, να καλλιεργήσουν τροφή.

Γενικά πάντως, ας προσευχηθούμε όλοι να μην χρειαστεί να ανοίξουν οι πόρτες του..