Θολό τοπίο για χρέος και ΔΝΤ

Gazzetta team
Θολό τοπίο για χρέος και ΔΝΤ
Η Ελλάδα βρέθηκε ως μία γαζέλα ανάμεσα σε ελέφαντες.

Με άδειες βαλίτσες επέστρεψε η ελληνική αποστολή από τη Σύνοδο Κρυφής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το πλαίσιο συνεργασίας με τους δανειστές ή το θέμα του χρέους, αλλά αντίθετα οι επαφές έκαναν την κατάσταση περισσότερο περίπλοκη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα με στόχο να πετύχει κάποιες δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν κέρδισε κάτι θετικό. Αντίθετα, όπως περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε ως μία γαζέλα ανάμεσα σε ελέφαντες.

Το ΔΝΤ δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του, ενώ ο Β. Σόιμπλε έβαλε πάγο στις άμεσες αποφάσεις για το χρέος, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση.

Τα σενάρια περί συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τη μορφή «συμβούλου» διαψεύστηκαν χθες από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ωστόσο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Τζέρι Ράις είπε πως το Ταμείο είναι προσηλωμένο στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υπό τις προϋποθέσεις που το ίδιο θέτει. Δηλαδή, διευθέτηση του ελληνικού χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι Έλληνες δεν πρέπει να βλέπουν το χρέος αλλά τις μεταρρυθμίσει.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ μέσα στο τρίγωνο με τους δανειστές. Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ αλλά με τους δικούς της όρους, χωρίς στο μεταξύ να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το δημόσιο χρέος και τη διευθέτησή του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του, το οποίο εμφανίστηκε αρχικά μέσω πληροφοριών του Reuters να διατηρεί μόνο ρόλο «ειδικού συμβούλου» στο ελληνικό πρόγραμμα, επανήλθε χθες με δήλωση του εκπροσώπου του Τζ. Ράις για να ξεκαθαρίσει ότι θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο με τους δικούς του όρους.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, αυτό που φαίνεται να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρχικά να τελειώνει η εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις σήμερα και ανοίξει ο δρόμος για τη δόση, το επόμενο ραντεβού κυβέρνησης – δανειστών είναι για τις 18 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, επιτυχώς, αποδυναμώνοντας έτσι τα όποια ενδεχόμενα επιχειρήματα της πλευράς των Ευρωπαίων να καθυστερήσουν τις δρομολογημένες (στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Μαϊου) αποφάσεις για το χρέος.


Πηγή: newsbeast.gr