Επιμένει το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Gazzetta team
Επιμένει το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις & βιώσιμο χρέος για να μπούμε στο πρόγραμμα - Τι δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία ημέρα πριν την έναρξη της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Μια πρόγευση της στάσης που πρόκειται να κρατήσει το Ταμείο στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 8 Οκτωβρίου αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι’ αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλάπολύ δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα.

«Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου Fiscal Monitior, σύμφωνα με την οποία οι στόχοι που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ανέφικτοι χωρίς νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι στην Ουάσινγκτον μεταβαίνουν ο έλληνας υπουργόςΟικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο του ΔΝΤ. Οι δύο έλληνες αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν σειρά σημαντικών επαφών -μεταξύ των οποίων με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ομολόγους τους, όπως ο Τζακ Λιου και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

-09.00: συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

-09.45: συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης

-10.45: συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

-13.00: γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα.

-14.20: ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών, το οποίο διοργανώνει η JPM

-16.05: συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

- 12.45: συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ)

- 13.45: συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup

- 14:30: συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ

- 15.30: συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

- 17.00: συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.


Πηγή: thetoc.gr