Η Yahoo παρακολουθεί όλα τα emails για λόγους... ασφαλείας

Gazzetta team
Η Yahoo παρακολουθεί όλα τα emails για λόγους... ασφαλείας
Ενα άγνωστο έως σήμερα λογισμικό δημιούργησε η Yahoo, μέσα από το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να αντλούν πληροφορίες για email των χρηστών.

Είναι άγνωστο έως σήμερα λογισμικό δημιούργησε το 2015 η Yahoo, μέσα από το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να αντλούν πληροφορίες για την αλληλογραφία των χρηστών της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την αποκάλυψη κάνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πρώην εργαζομένους της εταιρίας κι ενός τρίτου προσώπου που γνωρίζουν την υπόθεση.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η εταιρία - και προσωπικά η πρόεδρός της Μαρίσα Μάγερ -συμμορφώθηκε με μια οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών της υπηρεσίας email της Yahoo θα ελέγχονταν για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) ή του FBI.

Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αποχώρηση του ελληνικής καταγωγής Άλεξ Στάμου, από την θέση του επικεφαλής ασφαλείας στην Yahoo. Ο Στάμου – ο οποίος αμέσως μετά την παραίτησή του προσελήφθη στο Facebook- αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters.

'Όσο για την Yahoo, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι «είναι μια νομοταγής εταιρία, που εφαρμόζει τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Δεν είναι γνωστό τι είδους πληροφορίες αναζητούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες μέσα από τους λογαριασμούς των χρηστών, αλλά ήθελαν η Yahoo να αναζητά μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτήρων σε ενδεχομένως κωδικοποιημένα μηνύματα.

Άγνωστο παραμένει τι και πόσα στοιχεία παραδόθηκαν στις υπηρεσίες και εάν ανάλογα προγράμματα έχει εγκατασταθεί σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες παροχής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: thetoc.gr