Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οικογένεια Καλογρίτσα για €21 εκατ.

Gazzetta team
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οικογένεια Καλογρίτσα για €21 εκατ.
Το ποσό αφορά διάφορες υποθέσεις για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα».
Για το ποσό των περίπου 21 εκατ. ευρώ ελέγχεται σύσσωμη η οικογένεια Καλογρίτσα για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» με αφορμή διαφορετικές υποθέσεις, που εκτείνονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Οικονομική Εισαγγελία ως την Εισαγγελία Εφετών.
Την Παρασκευή ο οικονομικός εισαγγελέας είχε καλέσει προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτες φοροδιαφυγής τις δύο κόρες Καλογρίτσα. Για τον ίδιο λόγο και τις ίδιες κατηγορίες εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών και σε Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου η εισαγγελική πρόταση που αφορά τον πατέρα και επικεφαλής του ομίλου Χρήστο Καλογρίτσα, αν πρέπει τελικά να παραπεμφθεί ή να απαλλαγεί, όπως ζητάει ο ίδιος.
Σε σχέση με τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη του υιού, που εξπεσε της τηλεοπτικής άδειας,Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα πληροφορίες επιμένουν ότι εκκρεμεί υπόθεσή του στα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου. Φαίνεται πάντως ότι μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξης, εκείνος, λίγο πριν από την αίτηση για τις άδειες, έκανε ρύθμιση και κατέβαλε μέρος του οφειλομένου φόρου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, ώστε να εξαλειφθεί το αξιόποινο της φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς να εξαφανίζεται αυτομάτως και η κατηγορία του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, κάτι που θα κριθεί από τον αρμόδιο ανακριτή.
Στο μεταξύ νέες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη δημιουργεί η δημοσιοποίηση των δηλώσεων του μεγαλοεργολάβου, ο οποίος εμφανιζόταν να διαβιοί με εισοδήματα που δεν υπερέβαιναν τις 10.000 ευρώ ενώ έπαιρνε ακόμη και επιτροφή από την Εφορία. Οι αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκάλεσαν την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ.Παναγιώτη Αθανσίου, όταν εντοπίστηκαν αδήλωτα εισοσήματα για την περίοδο 2001-13 ύψους 36 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλόγισε πρόσθετους φόρους 32 εκατ. ευρώ, οι οποίοι πρέπει να καταβληθούν άμεσα
Νωρίτερα ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου, επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, με έγγραφό του ζήτησε να γνωστοποιηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τα κριτήρια με βάση τα οποία σε περίπου 100 περιπτώσεις, από τη λίστα των 400 φοροφυγάδων που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, είχαν επιβληθεί σε ορισμένους γενναίες εκπτώσεις από τους φόρους που όφειλαν στο Δημόσιο και έπρεπε να καταβάλουν αμέσως. Στον κατάλογο των 400 προσώπων ορισμένα από τα οποία κάποιοι έχουν μεγάλες περικοπές στις οφειλές τους εμπεριέχεται και ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος μετά και τη δημοσιοποίηση της νέας εκτεταμένης φοροδιαφυγής που τον αφορά βρίσκεται στο επίκεντρο και νέων ερευνών από τον οικονομικό εισαγγελέα.
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η Οικονομική Εισαγγελία είχε διερευνήσει τα προηγούμενα χρόνια και τις εκπτώσεις των φόρων από την Επιτροπή του άρθρου 70Α, που είχε οηγήσει ολόκληρη δικογραφία στην ανάκριση. Τελικά και το νέο καθεστώς επιβολής εκπτώσεων φόρων για τους νέους φοροφυγάδες φαίνεται ότι εμφανίζει κενά που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.
Πηγή: tovima.gr