Αγωνία για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Gazzetta team
Αγωνία για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Σήμερα διεξάγεται η κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σήμερα διεξάγεται η κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποφανθεί για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης.

Η διάσκεψη γίνεται υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου και θα συζητήσει την τήρηση των αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.

Το πρώτο νομικό εμπόδιο είναι να αποφανθούν εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη με δεδομένο μάλιστα ότι η όλη διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Η επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τους ενδιαφερομένους, αδειοδοτηθέντες ή μη, είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί.

Εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τη λειτουργία του ΣτΕ αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί σήμερα, δηλαδή με το τέλος της πρώτης διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Χθες, Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.


Πηγή: thetoc.gr