S.O.S. Εδώ Θεσσαλονίκη...

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
S.O.S. Εδώ Θεσσαλονίκη...
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας εγκαταλέιφθηκε χωρίς δημόσια συγκοινωνία κι ο Χρήστος Κιούσης αναρωτιέται, πόσο σημαντικότερο είναι το διαζύγιο του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί, ώστε να αξίζει θέση ως είδηση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αντί του προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλές μέρες δεν έχει λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ απλήρωτοι όντες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ακινητοποιώντας το μοναδικό δημόσιο μέσο μετακίνησης που διαθέτει μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων. Το μοναδικό! Αποφάσισαν βλέπετε κάποτε οι πεφωτισμένοι κυβερνήτες μας να ξηλώσουν το τραμ της πόλης ως απαρχαιωμένο μέσο. Ηλίθιοι είναι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που εκσυγχόνισαν τα τραμ τους και δεν τα πέταξαν σαν παλιοσίδερα. Βλάκες και οι Τούρκοι που έχουν τραμ στην κυκλοφοριακά προβληματική Κωνσταντινούπολη. Εδώ ο Καραμανλής κι ο Ράλλης τα ξήλωσαν όλα και μετά ο Αντρέας και οι επίγονοί του υπόγραψαν αδιανόητη σύμβαση αποκλειστικής(!) μαζικής μεταφοράς των Θεσσαλονικέων με τον ΟΑΣΘ. Για το ανέκδοτο που λέγεται Μετρό Θεσσαλονίκης καλύτερα να μη μιλήσω.

Το αποτέλεσμα; Απίστευτη οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάνε για δουλειά, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα κι αυτό είναι ασύμφορο και καταφεύγουν σε άδειες άνευ αποδοχών, δραματική πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις που όμως καλούνται να πληρώσουν υπέρμετρη φορολογία και απίστευτο κυκλοφοριακό χάος και ρύπανση λόγω του πλήθους των ΙΧ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Φαντάζεστε τι θα γινόταν, αν συνέβαινε αυτό στην Αθήνα; Πρώτο θέμα θα ήταν με επιτόπια ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις, άσε που εξαιτίας του πολιτικού κόστους θα λύνονταν όλα το πολύ σε δύο μέρες. Για τη Θεσσαλονίκη όμως λέξη! Καθόμαστε και βλέπουμε δελτία ειδήσεων που ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις των καναλιών, το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα μέχρι και για το διαζύγιο Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, αλλά για τη Θεσσαλονίκη ούτε λέξη! Να σας πω κάτι αγαπητοί διευθυντές ειδήσεων; Εδώ στη Θεσσαλονίκη χέστηκε πια ο κόσμος, αν θα μείνουν 4 ή 3 ή κανένα κανάλι. Γιατί αν είναι να συμπεριφέρεστε, λες και μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου είναι ανύπαρκτη, τότε είστε κι εσείς ανύπαρκτοι για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Αν το ποιος Ευρωπαίος πολιτικός “μάγεψε” την Αντζελίνα είναι σημαντικότερο για σας από την ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων, ας κλείσετε όλοι. Μην μιλάτε περί πλουραλισμού κι ελευθεροτυπίας, όταν στήνετε τα πιο μονοθεματικά και εγωκεντρικά, κατά το συμφέρον των ιδιοκτητών σας, δελτία ειδήσεων. Αν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση ελάτε εδώ πάνω και κάντε ουσιαστική αντιπολίτευση, αντί να ασχολείστε με το Περούκα gate και τη σχέση του Φίλη με την Εκκλησία. Κάντε τη δουλειά σας και ψάξτε να βρείτε, ποιος θησαυρίζει από τη σύμβαση Κράτους – ΟΑΣΘ.

Η κυβέρνηση φυσικά έπαιξε το δικό της βρώμικο παιχνίδι, αφού ο Υπουργός Σπίρτζης φρόντισε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ένα μηνιάτικο πριν τη Διεθνή Έκθεση, ώστε να βρει τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία η Πρωθυπουργάρα μας και τώρα σφυράει αδιάφορος. Έτσι κι αλλιώς η Θεσσαλονίκη θα τους απασχολήσει ξανά του χρόνου τον Σεπτέμβρη, στην επόμενη ΔΕΘ. Μ' αρέσει που ήθελαν να ιδρύσουν και Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αλήθεια; Και ποιόν κασκαντέρ θα έστελναν να το στελεχώσει; Ήθελε ο κουβαρντάς ο Αλέξης να μοιράσει τα 246 εκατομμύρια του πλειστηριασμού των καναλιών. Δώσ' τα στους Θεσσαλονικείς για ταξί ρε άπλα. Έτσι για να εξιλεωθείς και για τα ψέματα και τις αυταπάτες του Προγράμματος Θεσσαλονίκης.

Ελπίζω μόνο αυτό τον εμπαιγμό να μην τον ξανά ξεχάσουν οι Θεσσαλονικείς. Να τον φυλάνε καλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Και να την πέσουν και στους Δημάρχους τους. Αν δεν μπορούν νομικά οι Δήμοι να φτιάξουν μια κοινοπραξία διαδημοτικής συγκοινωνίας, ας καταγγείλουν τη σύμβαση με τον ΟΑΣΘ στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κι αν δεν βρίσκουν άκρη ας παραιτηθούν όλοι μαζί. Φτάνει πια με το lifestyle έργο σας. Στίψτε το μυαλό σας να λύσετε κι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Υ.Γ. Το πολυδιαφημισμένο κόμπλεξ των Θεσσαλονικιών με την Αθήνα δεν είναι ποδοσφαιρικό αγαπητοί μου φίλοι. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς κατάφωρης πολιτικής αδικίας και διαχρονικού κυβερνητικού παραμυθιάσματος αυτής της πόλης. Πριν μας πείτε κομπλεξικούς ως κατοίκους Θεσσαλονίκης, ελάτε να πάρετε μια γεύση, ένα demo ρε αδερφέ.

Υ.Γ. 2 Οι προτάσεις μου αυτή την εβδομάδα: Σειρά το Top of the Lake της Jane Campion, βιβλίο το “Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα” του Κυριάκου Γιαλένιου, ενός Θεσσαλονικιού συγγραφέα κι από μουσική ένα υπέροχο ντουέτο του Tony Bennett και της Amy Winehouse. Να είστε καλά...

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.