«Πονοκέφαλος» οι αφίξεις Τούρκων που ζητούν άσυλο

Gazzetta team
«Πονοκέφαλος» οι αφίξεις Τούρκων που ζητούν άσυλο
Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η νέα άφιξη Τούρκων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δηλώνοντας διωχθέντες από το καθεστώς Ερντογάν.

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η νέα άφιξη Τούρκων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δηλώνοντας διωχθέντες από το καθεστώς Ερντογάν. Κι αυτό ενώ εκκρεμεί η υπόθεση των «8», θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Δέκα άτομα τουρκικής καταγωγής έφτασαν με σκάφος στις 6.00 το πρωί της Τρίτης σε παραλία που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Αρχάγγελος στη Ρόδο. Περίοικοι αρχικά πίστεψαν ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες που έφτασαν, όπως γίνεται συχνά πυκνά, νωρίς το πρωί στο νησί. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού που τους συνέλαβαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ λίγο αργότερα ενημερώθηκε για το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ.

Η έκπληξη ήρθε όταν οι αφιχθέντες (δύο άνδρες, δύο γυναίκες και έξι παιδιά) δήλωσαν Τούρκοι υπήκοοι που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα από το καθεστώς Ερντογάν και για το λόγο αυτό επιθυμούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς τους δεν είναι στρατιωτικός, καθώς οι ενήλικες συλληφθέντες δηλώνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Η άφιξή τους επιβεβαιώνει τους φόβους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για ελεύσεις Τούρκων στη χώρα μας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι αυτό ήταν –μεταξύ άλλων- το αντικείμενο της κρίσιμης σύσκεψης που είχε γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το βράδυ που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είχαν προβλέψει ότι το πραξικόπημα μπορεί να προκαλέσει κύμα Τούρκων υπηκόων προς τη χώρα μας και για το λόγο αυτό συζητήθηκαν μέτρα που θα πρέπει να πάρει η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ για την αντιμετώπισή του.

Τον περασμένο Αύγουστο ήρθε στην Σάμο ένας 40χρονος Τούρκος. Παρότι οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 40χρονος, ο οποίος έφτασε με φουσκωτό στο Πυθαγόρειο, δήλωσε στους λιμενικούς ότι είναι αξιωματικός του τουρκικού Στρατού, το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή του διέψευδε κατηγορηματικά την είδηση. Ανάλογο περιστατικό απασχόλησε λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές Αρχές στη Χίο, όπου ένας 50χρονος, ο οποίος δήλωσε Τούρκος δικαστικός, ζήτησε πολιτικό άσυλο ισχυριζόμενος ότι απειλείται από το καθεστώς Ερντογάν.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου εδώ και αρκετούς μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη των κλιμακίων της ΕΥΠ σε μία προσπάθεια οι Αρχές να ελέγξουν το πρόβλημα. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζει στον «ΕΤ» ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία αμηχανία στη διαχείριση των αφίξεων Τούρκων υπηκόων, καθώς πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση. Τα στελέχη μας δεν έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά. Καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι απέναντι στην πίεση που ασκεί η τουρκική πλευρά για το θέμα, η ελληνική πλευρά μπορεί να προτάξει το επιχείρημα ότι Τούρκοι που δηλώνουν εκδιωχθέντες δεν φτάνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, γεγονός που είναι απότοκο του εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Πηγή: thetoc.gr