Αυτά είπε ο Τζίγγερ στην εξεταστική επιτροπή!

Gazzetta team
Αυτά είπε ο Τζίγγερ στην εξεταστική επιτροπή!
«Θεωρώ ότι δώσαμε πολλά» είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για τα 15 εκατ. που προσέφερε προκειμένου να αποκτήσει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και συμπλήρωσε: «Οτι οι άλλοι δώσανε περισσότερα είναι δικό τους θέμα».

«Νομοτελειακά φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για κανάλια που μπορεί να ρίξουν κανόνι επειδή δεν έχουν άδεια» τόνισε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης και κομμάτων. «Και ίσως σε λίγους μήνες» συνέχισε ο κ. Βαρδινογιάνης «να έχουμε και πάλι εξεταστική και τότε ποιος θα φταίει; Η τράπεζα που έδωσε τα δάνεια αλλά το κανάλι έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια; Το κανάλι που έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια και άρα δεν είχε έσοδα ή κάποιος τρίτος που έκανε κάποιες ενέργειες για να μην έχουν άδεια τα κανάλια;».

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει την λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Star.

«Το κανάλι έχει άδεια. Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί και πέρα θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας για να επισημάνει σε άλλο σημείο «τα δάνεια της επιχείρησης εξυπηρετούνται κανονικά. Παράλληλα εξετάζουμε και άλλες μορφές εκπομπής. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμπουμε παράνομα ούτε να έχουμε περιφερειακό κανάλι. Ο σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε το κανάλι σε μια μέρα. Έχουμε δώσει αρκετά χρήματα δικά μας και ελπίζουμε να βρούμε την λύση».

Εκτός αυτών, ο κ. Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε και στον σχετικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εξηγώντας ότι η προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ που έκανε η δική του εταιρία είχε «επιχειρηματικά κριτήρια βιωσιμότητας».

«Εκτιμήσαμε ότι τα 15 εκατ. ευρώ ήταν ποσό αρκετά υψηλό για να κερδίσουμε μια άδεια. Παρότι ήταν υψηλό θεωρήσαμε ότι είναι τίμημα που θα πάρουμε πίσω. Οι σύμβουλοι έδιναν άλλα ποσά. Η απόφαση ήταν όμως των μετόχων» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτημα του κ. Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ).

Νωρίτερα, ο κ. Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) είχε ρωτήσει «επιμένετε να θέλετε να συμμετάσχετε στα ΜΜΕ; Στον διαγωνισμό θέλατε πραγματικά να διεκδικήσετε άδεια; Το λέω αυτό γιατί δώσατε τα λιγότερα λεφτά» ενώ ο κ. Βαρδινογιάννης απάντησε «είναι δική μου απόφαση και είναι κέφι μου αν θέλω κάτι να συντηρώ. Το νούμερο αυτό (σ.σ. 15 εκατ. ευρώ) είναι αυτό που πιστεύαμε για να είναι βιώσιμο το κανάλι. Εγώ θεωρώ ότι δώσαμε πολλά. Οτι οι άλλοι δώσανε περισσότερα είναι δικό τους θέμα. Όποιος εδώ ήξερε ότι θα φτάσει η τιμή στα 250 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να μας το πει να το παίξουμε στοίχημα».

Βαρδινογιάννης προς βουλευτές: Δεν έκλεισα το κανάλι το 2010 και με κατηγορείτε γι' αυτό;

Μετά από επίμονες ερωτήσεις όλων σχεδόν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το γιατί κρατάει το κανάλι από την στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον καθιστά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ζημιογόνες, ο κ. Βαρδινογιάννης είπε:
«Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια βγάζουν συνεχώς λεφτά από την τσέπη τους για να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους και μπορεί να οδηγηθούν και σε χρεοκοπία. Είμαστε κατηγορούμενοι γι αυτό; Αν έκλεινα το κανάλι μου το 2010 - όπως μου λέτε σήμερα – θα με κατηγορούσατε γιατι το έκλεισα. Δεν το έκανα και με κατηγορείτε τώρα που δεν το έκανα. Τι είναι αυτά;».

«Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός»

«Δεν είπα ότι είναι καλός ο διαγωνισμός αλλά ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Η κατάσταση αναμονής που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας δεν έπρεπε να υπάρχει. Ο διαγωνισμός δεν ήταν ότι πιο επιτυχημένο. Δεν ευνόησε μια σωστή και ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Είναι σε αδιέξοδο αρκετοί επιχειρηματίες και θα έρθουν και άλλοι όταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Βαρδινογιάνης.

Η ακρόαση του κ. Βαρδινογιάννη από τα μέλη της επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: protothema.gr