PokémonGo: O πλανήτης Γη σε παροξυσμό!

Gazzetta team
PokémonGo: O πλανήτης Γη σε παροξυσμό!
Το ISIS θερίζει αθώες ζωές με τρομοκρατικές ενέργειες, στην Τουρκία παρακολουθήσαμε live ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, στις ΗΠΑ οι Αφροαμερικανοί γίνονται συχνά δολοφονικός στόχος αστυνομικών, αλλά τίποτε από αυτά δεν μοιάζει να συγκλονίζει τους κατοίκους του πλανήτη όσο το νέο παιχνίδι για κινητά, Pokémon Go.

Στα 60s ήταν οι Beatles. Ήταν οι διαμαρτυρίες και οι πορείες στους δρόμους για «παγκόσμια ειρήνη και αφοπλισμό». Αργότερα οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές ή μια σημαντική αθλητική επιτυχία. Οι προτιμήσεις του κόσμου αλλάζουν, αστέρια αποκαθηλώνονται, νέα trends έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιά. Θα φανταζόταν κανείς, όμως, πως ένα παιχνίδι στο κινητό μπορεί να δημιουργήσει μαζική υστερία; Να κινητοποιεί ολόκληρες μάζες; Την απάντηση έχει η εταιρεία παιχνιδιών Nintendo και είναι ένα εκκωφαντικό «ναι», αφού αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη από τις 7 Ιουλίου –ημερομηνία κατά την οποία η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη στους κατόχους κινητών στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία– δεν έχει προηγούμενο. Τι είναι αυτό που κάνει πλήθος κόσμου να σηκωθεί από τον καναπέ, να πει ψέματα στη σύντροφό του, να προφασιστεί ασθένεια στο αφεντικό του, για να παίξει στους δρόμους; Ας ξεκινήσουμε με ένα ταξίδι πίσω στα 90s.

Pokémon, η γέννηση!
Το 1998 η Nintendo λανσάρισε για την παιχνιδομηχανή Game Boy τα Pokémon, τα ζώα που ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο. Ο παίκτης θα έπρεπε να τα πιάσει και να τα εκπαιδεύσει. Αυτή ήταν η αποστολή του καθώς περιδιάβαινε στον animation κόσμο τους. Το παιχνίδι έγινε πιο διάσημο και από το Tetris, το θρυλικό παιχνίδι των late 80s, και, φυσικά, απέφερε τεράστια έσοδα στην εταιρεία. Σταδιακά, όμως, έχανε τη δυναμική του, οι φανατικοί παίκτες μεγάλωναν, νέα παιχνίδια εμφανίζονταν. Έμειναν κάποιοι ρομαντικοί μόνο να κρατάνε τη σημαία της παιδικής τους αθωότητας. Όπως συμβαίνει πάντα δηλαδή.

Την άνοιξη του 2013, όμως, μια πρωταπριλιάτικη φάρσα έμελλε να δώσει πνοή στον Pikatsu και την παρέα του. Η Google, προμοτάροντας το Google Maps, πληροφορεί το κοινό πως ψάχνει τον καλύτερο εκπαιδευτή Pokémon. Στο βίντεο που κυκλοφορεί παρακολουθούμε σκηνές όπου κυνηγοίτον εξωτικών πλασμάτων τα εντοπίζουν στον πραγματικό κόσμο, κοιτάζοντας μέσα από το κινητό τους, χρησιμοποιώντας το Google Maps. Ο νικητής, εκείνος που θα αιχμαλώτιζε τα περισσότερα, θα ήταν ο Pokémon Master. Η φάρσα έφερε κοντά τους Tsunekazu Ishihara (της The Pokémon Company), Junichi Masuda (της Game Freak – ομάδα ανάπτυξης πίσω από τα παιχνίδια Pokémon) και τον Tatsuo Nomura, που δούλευε για την Google Maps και στη συνέχεια έφυγε για να ενταχθεί στη Niantic, όπου δούλεψε το project Pokémon Go. Ο Tatsuo Nomura επιβεβαίωσε πως η εφαρμογή ξεκίνησε από εκείνη την πλάκα του 2013.

Βασισμένοι λοιπόν σε εκείνη την πρωταπριλιάτικη ιδέα, γεννήθηκε το Pokémon Go, ένα παιχνίδι αυξημένης εικονικής πραγματικότητας. Πώς παίζεται; Απλά. Ανοίγοντας την εφαρμογή, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού ο χάρτης της περιοχής όπου κινείται ο χρήστης. Στο χάρτη υπάρχουν μαρκαρισμένα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το παιχνίδι. Προχωρώντας προς αυτά τα σημεία, που αναφέρονται ως PokéStop, κερδίζει διάφορα δώρα και πόντους εμπειρίας. Το πραγματικό γλέντι ξεκινάει, όμως, με το που εμφανιστεί κάποιο Pokémon. Κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό που έχει να κάνει ο κυνηγός είναι με το που το εντοπίσει στην οθόνη του να προσπαθήσει να το παγιδεύσει.

Τι λένε, όμως, οι ίδιοι οι χρήστες για το παιχνίδι; Η Μίνα Μπιράκου, διευθύντρια έκδοσης του InStyle, δηλώνει πως δεν είναι εθισμένη. «Δεν έχω βγει έξω από το σπίτι μόνο και μόνο για να κυνηγήσω» μου λέει. Παρ’ όλα αυτά, δεν διστάζει να παραδεχτεί πως «όταν είμαι συνοδηγός στο αυτοκίνητο, ζητάω να πηγαίνουμε πίσω από τα λεωφορεία, που κινούνται με μικρή ταχύτητα και κάνουν συχνές στάσεις, για να έχω χρόνο να εντοπίζω και να πιάνω Pokémon».

Από την άλλη, ο Γιάννης Τσιούνης, editor in chief του instyle.gr, κυνηγάει καθημερινά επί τρεις ώρες. Όταν τον ρωτάω ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος όπου έχει βρεθεί κυνηγώντας, μου λέει πως βρέθηκε νύχτα στην ερημιά, «κάπου ανάμεσα στο Νέο Ηράκλειο και το Μαρούσι. Έπρεπε να πηδήξω ένα φράχτη για να φτάσω στο εκκλησάκι που ήταν PokéStop. Και τα κατάφερα!».

Pokémon-mania
Ένας έξυπνος, ψύχραιμος επενδυτής, αντί να υποκύπτει ή να χλευάζει την Pokémon-mania που κατέλαβε τον πλανήτη, θα πόνταρε στη μετοχή της Nintendo. Στις 5 Ιουλίου, η μετοχή της ιαπωνικής εταιρείας κινούνταν πέριξ των 15 δολαρίων. Στα συνηθισμένα χαμηλά της επίπεδα δηλαδή, κάτι που όμως δεν αντιστοιχεί στην τεχνογνωσία και στο μύθο που περιβάλλει την εταιρεία. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το 2007 η μετοχή είχε φτάσει τα 79 δολάρια. Τι είχε πάει στραβά και βολόδερνε στα ρηχά; Απλά η Nintendo έχοντας επικεντρωθεί στις κονσόλες είχε χάσει την επανάσταση που έφερε το gaming στα κινητά.

Από τις 6 Ιουλίου, λοιπόν, ο παροξυσμός που επικρατεί γύρω από το παιχνίδι είναι ανάλογος με εκείνον γύρω από τη μετοχή της εταιρείας. Την Τρίτη 19 Ιουλίου, η μετοχή είχε άνοδο 120%! Αν δηλαδή κάποιος είχε επενδύσει 1.000 ευρώ σε μετοχές της Nintendo στις 6 Ιουλίου, δύο εβδομάδες αργότερα οι μετοχές αυτές θα άξιζαν 2.400 ευρώ! Πώς, όμως, η εταιρεία βγάζει χρήματα όταν η εφαρμογή είναι δωρεάν; Έξυπνα. Όσο προχωράει κανείς στο παιχνίδι, τόσο η ανάγκη να αγοράσει βοηθητικά πράγματα στο παιχνίδι μεγαλώνει.

Από την ημέρα που έκανε πρεμιέρα, το Pokémon Go, λοιπόν, η χρηματιστηριακή αξία της Nintendo ανέβηκε κατά 23 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 42,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας εταιρείες όπως οι Sony, Cannon, Panasonic, Toshiba. Σύμφωνα με το BBC, οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για το Pokémon Go σε μία εβδομάδα έφτασαν σε αριθμό εκείνες για το Brexit! Χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να γίνει το πιο δημοφιλές παιχνίδι όλων των εποχών, ξεπερνώντας το Candy Crash Saga. Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, το Pokémon Go είχε αποκτήσει 26 εκατ. παίκτες μόνο στις ΗΠΑ.

Η απροβλεπτη καθημερινότητα του κυνηγου
Γνωρίζετε πολλούς κυνηγούς που η καθημερινότητά τους είναι εύκολη; Όπως αντιλαμβάνεστε ήδη, και η ζωή των κυνηγών Pokémon κρύβει πολλές περιπέτειες, κινδύνους, απρόοπτα. Θα σας το επιβεβαίωναν και οι δύο νεαροί στην κομητεία Φλάγκλερ των ΗΠΑ, αλλά λογικά τρέχουν ακόμη να ξεφύγουν από τις σφαίρες του ιδιοκτήτη ενός σπιτιού, που πίστευε πως τα δύο αγόρια βρέθηκαν στην ιδιοκτησία του μετά τα μεσάνυχτα προσπαθώντας να διαρρήξουν το σπίτι του. Τελικά, αποδείχτηκε πως ήταν κυνηγοί Pokémon.

Από τη στιγμή που το Pokémon Go βρήκε χώρο ελεύθερης μνήμης στα κινητά, ο κόσμος έχει γίνει πολύ απρόσεκτος. Τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ δέχονται καθημερινά κλήσεις για συμβάντα που έχουν σχέση με το παιχνίδι. Και μη νομίζετε πως οι εκπαιδευμένοι τα καταφέρνουν καλύτερα. Τρανό παράδειγμα ένας πρώην πεζοναύτης που τράκαρε με το αυτοκίνητο του αδελφού του και, πέραν των υλικών ζημιών, έσπασε τον αγκώνα του. Τη στιγμή του τρακαρίσματος προσπαθούσε να πιάσει ένα Lapras. Προφανώς απέτυχε. Η πραγματική του ατυχία, όμως, ήταν πως τράκαρε με περιπολικό. Στην κορυφή αυτής της λίστας χαζομάρας φιγουράρει ο William Wilcox, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Ανέμελος εκείνος, έπαιζε Pokémon Go και όταν είδε πως στο αστυνομικό τμήμα στην πόλη του, το Μίλφορντ, είναι στη λίστα «Gym» (όπου γίνονται οι μάχες), δεν δίστασε να βρεθεί στο αστυνομικό τμήμα και φυσικά να συλληφθεί!

Εν ολίγοις, οι αναφορές για τρακαρίσματα σε δέντρα, για παρακώλυση συγκοινωνίας λόγω κυνηγιού… εξωτικών Pokémon έχουν γίνει καθημερινότητα. Μέχρι και κλήση για κλοπή Pokémon έχει αναφερθεί, στο αστυνομικό τμήμα του Γκλόστερσαιρ, στη Μεγάλη Βρετανία. Πέρα από τα πλέον τετριμμένα, στέκει ο Tom Currie, ένας 24χρονος Νεοζηλανδός που αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να αφοσιωθεί στην υπέρτατη νίκη… Να πιάσει και τα 150 ζωάκια. Πλέον, ξυπνάει νωρίς το πρωί και αφού πιει τον καφέ του ρίχνεται στο κυνήγι. Ήδη έχει επισκεφτεί έξι πόλεις και ο προγραμματισμός του θέλει σε δύο μήνες να έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας αυτό το υψηλής σύλληψης εγχείρημα.

Από τη Hillary στον Corbyn
Το φαινόμενο Pokémon φυσικά και δεν θα το άφηναν ανεκμετάλλευτο οι πολιτικοί. Στις ΗΠΑ, όπου η αποχή στις εκλογές είναι μεγάλη, και εν μέσω προεκλογικής καμπάνιας, η υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton είχε μια καλή ιδέα. «Δεν ξέρω ποιος είναι ο δημιουργός του Pokémon Go, αλλά προσπάθησα να βρω πώς θα τους πείσω να φτιάξουν το Pokémon Go to the polls (Τα Pokémon πηγαίνουν στις κάλπες)» είπε σε προεκλογική της ομιλία στο Oχάιο. Αμέσως μετά, ομάδες υποστηρικτών της βγήκαν στα πάρκα για να βρουν «κυνηγούς» και να τους πείσουν να καταχωριστούν στις εκλογικές λίστες (χωρίς να θέλω να σας σοκάρω, αυτό γίνεται στις ΗΠΑ μέσω κινητού). Η απάντηση από το επιτελείο του Donald Trump ήταν άμεση, ανεβάζοντας βίντεο στο οποίο η Hillary Clinton είναι Pokémon.

Από την άλλη στη Βρετανία, ο Jeremy Corbyn, ηγέτης των Εργατικών, δεν έμεινε στα λόγια και στις παραινέσεις. Ένας δημοσιογράφος του BBC τον έπεισε να παίξουν Pokémon Go στην πρωινή του βόλτα στο Finsbury Park. Στο βίντεο ο Corbyn παρακαλουθεί με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται ένα. «Πιάσαμε τον Krabby» λέει σχολιάζοντας δηκτικά: «Εντάξει. Η δουλειά μας αυτό το πρωινό δεν πήγε χαμένη!».

Πόσο θα διαρκέσει;
Ειδικοί επί των τεχνολογικών παιχνιδιών θεωρούν πως ο τυφώνας Pokémon Go σταδιακά θα υποχωρεί. Αλλά πρώτα θα πρέπει να φτάσουμε στο αποκορύφωμα για να συμβεί αυτό. Και αυτό δεν φαίνεται να έχει συμβεί. Οι servers του παιχνιδιού πέφτουν συνεχώς λόγω της υπερφόρτωσης και όλα φωνάζουν πως ο «εθισμός δεν είναι πρόσκαιρος». Οι λάτρεις της νέας θρησκείας κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι που κάνει τους παίκτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να βγουν έξω. Και είναι αλήθεια πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από καταβολής ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σημειώνουν πως το κυνήγι των Pokémon βοηθά στην εκγύμναση, αφού απαιτεί πολύ περπάτημα, ακόμη και τρέξιμο. Φυσικά, αυτή η λατρεία για το παιχνίδι έφερε και οξύ αντίλογο, όπως συμβαίνει από τότε που βρέθηκαν μαζί πάνω από δύο άνθρωποι. «Δεν βγαίνουν από το σπίτι για να κοινωνικοποιηθούν, να συζητήσουν, να αστειευτούν με άλλα άτομα, αλλά μόνο για να ανέβουν επίπεδο στο παιχνίδι» υποστηρίζουν οι πολέμιοι. Είναι η ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από τα προβλήματά του που τον κάνει να στραφεί με φανατισμό στο παιχνίδι ή η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή; Μέχρι να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση, έχετε την ευκαιρία να πάτε στο κοντινότερο PokéStop.

Πηγή: protothema.gr