Ελαφρύτερα περνάει η Ευρωζώνη το Brexit

Gazzetta team
Ελαφρύτερα περνάει η Ευρωζώνη το Brexit
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, γεγονός αναπάντεχο μετά την απόφαση της Βρετανίας, τον Ιούνιο, να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Εταιρείες μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών φαίνεται ότι δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τις συνέπειες που θα έχει το λεγόμενο Brexit.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 53,2 από 53,1 τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit. Οι έρευνες υπευθύνων παραγγελιών (PMI) βασίζονται σε χιλιάδες συνεντεύξεις με στελέχη εταιρειών και κατά κανόνα προβλέπουν με ακρίβεια την εξέλιξη της ιδιωτικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία για νέες παραγγελίες, για προσλήψεις προσωπικού, επενδύσεις, τιμές πώλησης κ.λπ. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από το 50 σηματοδοτεί επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ στον σύνθετο δείκτη περιλαμβάνονται εταιρείες από τη μεταποίηση και από τον κλάδο των υπηρεσιών. Η ενίσχυση του δείκτη τον Ιούλιο «αποτελεί μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα» και «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική διότι υποδηλώνει πως δεν υπήρξε σημαντική μετάδοση της κρίσης από τη Βρετανία στην Ευρωζώνη» εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Η βελτίωση της τάσης για προσλήψεις υποδηλώνει ότι τα στελέχη των εταιρειών είναι αρκούντως πεπεισμένα ότι θα διατηρηθεί η ανοδική τάση της οικονομίας και ότι θα υποστηρίξει την αύξηση του προσωπικού» προσθέτει ο Γουίλιαμσον. Τον Ιούλιο ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο οι προσλήψεις και μάλιστα η απασχόληση ενισχύθηκε περισσότερο εδώ και πέντε και πλέον χρόνια.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για την απασχόληση καταγράφονται στην Ισπανία. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει πιο εύκολα απ’ όσο περίμεναν ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές το σοκ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τον υψηλότερο ρυθμό επέκτασης της ιδιωτικής οικονομίας είχε τον Ιούλιο η Γερμανία, όπου τα στοιχεία οδηγούν σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% το γ΄ τρίμηνο. Επέκταση της οικονομίας είχαμε και στην Ιταλία και στην Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Πιο προβληματική είναι η κατάσταση στη Γαλλία όπου o ο δείκτης PMI ήταν τον Ιούλιο στο 50,1, δηλαδή υπάρχει στασιμότητα στην ιδιωτική οικονομία. Μάλιστα, η τιμή είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο μηνών.

«Μαύρα σύννεφα» στη Βρετανία

Εντελώς αντίθετη με την Ευρωζώνη είναι η κατάσταση στη Βρετανία. Ο ιδιωτικός τομέας στη Βρετανία συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το 2009, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, το πιθανότερο κατά 0,25%. Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε από το 51,9 τον Ιούνιο στο 47,3 τον Ιούλιο, τιμή που είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2009. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον της Markit, η άνευ προηγουμένου υποχώρηση όλων των κλάδων της ιδιωτικής οικονομίας «έχει δίχως αμφιβολία αυξήσει τις πιθανότητες να εισέλθει η Βρετανία σε περίοδο ήπιας ύφεσης». Ο Γουίλιαμσον προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 0,4% το γ΄ τρίμηνο του 2016. Την ίδια στιγμή το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η βρετανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση σήμερα της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου θεωρείται βέβαιη η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,25%, ενώ διίστανται οι απόψεις για το αν η ΤτΑ θα τη συνοδεύσει και με ποσοτική χαλάρωση.

Πηγή: kathimerini.gr