+slo-gun

Μήνυμα πυγμής από την Ευρώπη προς τον Ερντογάν

Μήνυμα πυγμής από την Ευρώπη προς τον Ερντογάν

Μήνυμα πυγμής από την Ευρώπη προς τον Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θέτουν το θέμα της τουρκικής βίζας στη βάση του: Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα και τους γνωρίζει  

Το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι σαφές. Οι όροι για την άρση της βίζας, είναι απολύτως συγκεκριμένοι. Ως εκ τούτου, εφόσον η Άγκυρα επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πρέπει να παρουσιάσει πρόοδο και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις τόσο του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ήταν πέρα από κάθε αμφισβήτηση ένα σαφές μήνυμα πυγμής προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, με «όπλο» του το προσφυγικό, επί της ουσίας εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση της βίζας, θέτοντας τελεσίγραφο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», αναφερόμενος στην απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, εάν δεν συμφωνηθεί η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ο Γκάμπριελ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια: «Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», δήλωσε στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Ροστόκ, ενώ αναφερόμενος στην απαγόρευση της προβολής βίντεο του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, έκανε λόγο για «νόμιμη απόφαση» από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με πιο τεχνοκρατικό λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, επικαλέστηκε τους όρους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα, οι οποίοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και γνωστοί ευθύς εξ αρχής στους Τούρκους. Σημασία έχει η δήλωση του Γερμανού διπλωμάτη, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής, θα διακοπούν αυτόματα οι συζητήσεις για την άρση της βίζας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και τόνισε ότι οι όροι είναι γνωστοί και δεν έχουν αλλάξει. «Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post και παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, θα ελέγξει ακριβώς το εάν και πότε η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις.

«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία. «Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν των αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να έχει αυξηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά «δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο» και προσθέτει ότι «δεν διαφαίνεται καμία τάση προς τα πάνω».

Σε ό,τι αφορά τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στο δημόσιο, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε ακαδημαϊκούς και το αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαρκή λόγο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Σταϊνμάγερ υποστηρίζει ότι «το να κόβεις συνδέσμους αποτελεί το χειρότερο μέσο άσκησης πολιτικής» και διευκρινίζει: «Είμαστε σαφείς στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε απέναντι στην Τουρκία,. Όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις επικοινωνούμε με κάθε σαφήνεια», αναφέρει, αλλά τονίζει ότι ενδεχόμενη εισαγωγή της θανατικής ποινής «θα είχε ως συνέπεια την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες. Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος κρύβεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος πολιτικά και νομικά.

«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», λέει χαρακτηριστικά, αλλά επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο». «Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα», συνεχίζει, για να τονίσει ότι περιμένει από την τουρκική κυβέρνηση να διαλευκάνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στο πλαίσιο των διαδικασιών του κράτους δικαίου.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet