Μέρκελ: «Όλοι θρηνούμε»

Gazzetta team
Μέρκελ: «Όλοι θρηνούμε»
Έκτακτες συσκέψεις είχε από το πρωί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά το μακελειό στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, που στοίχισε τη ζωή στον δράστη, σε άλλα εννέα άτομα και τον τραυματισμό άλλων 21.

Η Καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βαυβαρίας, με τον επικεφαλής του προσωπικού της, Πέτερ Αλτμάιερ, τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και αρκετούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ανάμεσά τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας και προστασίας του Συντάγματος BND και ΒΚΑ.

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο της στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τους δεκάδες τραυματίες.

«Είναι δύσκολο να υποφέρει κανείς την επόμενη μέρα» είπε για να προσθέσει: «Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν θύματα αυτού του ανθρώπου και θα μπορούσαν να είναι κάποιοι από εμάς». Πρόσθεσε μάλιστα: «Όλοι μας θρηνούμε – και το λέω αυτό για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- ενώ η καρδιά μας είναι βαριά, γι' αυτούς που δε θα επιστρέψουν ποτέ στις οικογένειες τους». Ενώ σημείωσε πως «στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, που όλα τα βλέπουν άδεια και χωρίς νόημα σήμερα, λέω σε όλους προσωπικά, στο όνομα των Γερμανών: μοιραζόμαστε τον πόνο σας, σας σκεφτόμαστε και υποφέρουμε μαζί σας».

Επιχειρώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Γερμανίας παραδέχθηκε πως «σε όλους δημιουργείται το ερώτημα αν είμαστε ασφαλείς» για να σημειώσει: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όντως είμαστε ασφαλείς. Έχουμε μια πολύ δυνατή αστυνομική δύναμη και υπηρεσίες που έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό για να προστατεύσουν τους πολίτες». Πρόσθεσε δε πως «η αλληλέγγυα κοινωνία είναι η μεγάλη μας δύναμη».

Η Καγκελάριος έκανε παραλληλισμό της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο με εκείνης στη Νίκαια της Γαλλίας προ ημερών: «Να θυμόμαστε ότι αυτό έχει κάποια σχέση με τη θλιβερή επίθεση στη Νίκαια, όπου ένας άνθρωπος με τρομερή απαξίωση για τη ζωή έπεσε πάνω σε τόσους ανθρώπους και τους σκότωσε, 84 άτομα».

Κλείνοντας η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως οι γερμανικές αρχές θα διερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση «για να εξακριβώσουμε πως ένας νέος άνθρωπος έφτασε σε αυτό το σημείο».

Πηγή: iefimerida.gr