Τσίπρας: «Θα κάνω νέο δημοψήφισμα»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Θα κάνω νέο δημοψήφισμα»
Την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από το λαό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε. Είπε επίσης ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ' αυτού. «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πρόθυμος» να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι τις προθέσεις του σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να μελετήσει τις επιπτώσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ, αν και σημείωσε ότι ήταν θεωρητική μελέτη. Οπως ομολόγησε, όταν είδε την μελέτη και τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, έδωσε εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Τι έμαθα ως Πρωθυπουργός

Σε ερώτηση του τι έμαθε από τον ενάμιση χρόνο πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

  • Το να είναι κανείς κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που νομίζεις.
  • Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα σ' αυτή την καρέκλα, χωρίς εμπειρία βεβαίως αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών πέρασα στιγμές πολύ μεγάλης αγωνίας αλλά και στιγμές πολύ μεγάλης ευφορίας και λαϊκής ανάτασης.
  • Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία.
  • Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης.
  • Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.
  • Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου.
  • Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.
  • Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας

Για το Plan X εξόδου από το ευρώ

  • Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.
  • Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.
  • Δεν ήταν ο μόνος λόγος - ήταν και η δική μου επιλογή, το όραμά μου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι
  • Θα ήταν τραγικές οι συνέπειες για τα στρώματα που εμείς υποστηρίζουμε – όχι γι' αυτούς που έβγαζαν τα χρήματα από τη χώρα στο εξωτερικό
  • Ηταν θεωρητικό το σχέδιο, στην πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη
  • Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη σε όσα λέει

Για την εμπλοκή του στρατού

Οταν ρωτήθηκε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B"».

Οπως είπε έγινε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Ρωσία - Κίνα δεν μας έδωσαν χρήματα

  • Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.
  • Εξάλλου, δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί.

Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ

  • Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ

Τι πέτυχα με το δημοψήφισμα

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία.

Ήταν επώδυνος ο συμβιβασμός με το ΕΚΑΣ

Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. "Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Ο Στουρνάρας μας ζητούσε νωρίτερα capital controls

Οπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

Πότε συνειδητοποίησα το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit

  • O Βόλφκαγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο
  • Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία.
  • Οταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε "να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ", συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου.
  • Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν ήταν σ' αυτόν τον σχεδιασμό.

Πηγή: iefimerida.gr