Τηλεοπτικές άδειες: Στον αέρα 4 υποψήφιοι

Gazzetta team
Τηλεοπτικές άδειες: Στον αέρα 4 υποψήφιοι
Η επεξεργασία των φακέλων των υποψηφίων για άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας είναι σε εξέλιξη.

Προλογικά αξίζει τον κόπο να σημειωθεί πως πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, που παρακολουθούν τη διαδικασία, αλλά και στελέχη των υποψήφιων εταιρειών, επισημαίνουν πως οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες έχουν ισχυρή πιστοποίηση και δεν διακινδυνεύουν να κάνουν τα «στραβά μάτια», έστω και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, διακυβεύοντας το κύρος και την πιστοποίησή τους.

Σύμφωνα με το «Ποντίκι» που κυκλοφόρησε σήμερα, τα προβληματικά στοιχεία των φακέλων που βρίσκονται υπό επεξεργασία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, είναι τα εξής:

- Δύο υποψήφιες εταιρείες παρουσιάζουν προβλήματα στα ίδια κεφάλαια και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

- Υποψηφιότητα που εκπροσωπείται από φυσικό πρόσωπο αλλοδαπό 75 ετών, παρουσίασε μονοπρόσωπη ΕΠΕ με διαθέσιμο κεφάλαιο στο ταμείο της – κατά δήλωσή του – 5 εκατομμυρίων ευρώ!!!

- Εταιρεία που μετέχει στον διαγωνισμό τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου πραγματοποίησε σε εταιρεία συμφερόντων της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σε άλλη μείωση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Οι διαδικασίες αυτές ελέγχονται εξονυχιστικά.

- Κυπριακή εταιρεία που έθεσε υποψηφιότητα παρουσιάζει στο οργανόγραμμά της διευθυντή Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών και άλλα επιτελικά στελέχη, πρόσωπα που μόλις έναν μήνα πριν μετείχαν σε οργανόγραμμα κορυφαίου υπουργείου. Προφανώς εγείρεται πολιτικό και όχι νομικό θέμα, αφού τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν παραιτηθεί εδώ και έναν μήνα.

- Ο νόμος Παππά (Οκτώβριος 2015) προβλέπει τη συμμετοχή εταιρείας στον διαγωνισμό που συνδέεται με άλλη εταιρεία και μετά με φυσικά πρόσωπα. Έχει όμως κατατεθεί υποψηφιότητα, η οποία εμφανίζει τρεις εταιρείες και μετά τα φυσικά πρόσωπα.

- Υπάρχει φάκελος με μετόχους μόνο φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού – σε χώρα εκτός Ε.Ε. – με πρόβλημα στον έλεγχο επί 10ετία των φορολογικών δηλώσεών τους για το «πόθεν έσχες» τους.

Σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι» – πρέπει να σημειωθεί ότι:

1. Είναι πιθανό να υπάρξει έκπληξη, αν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού περάσουν επτά εταιρείες και κάποια από αυτές σταματήσει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό και επανέλθει σε συνεργασία με άλλον υποψήφιο σε επόμενη φάση του διαγωνισμού.

2. Τις τελευταίες μέρες από την πλευρά των αντίδικων δικηγόρων του Δημοσίου για τη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών καλλιεργείται η προσδοκία ότι θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα ο αριθμός των αδειών.

3. Η διαδικασία μπορεί να τραβήξει χρονικά και πέρα από τα μέσα του Αυγούστου.

Πηγή: topontiki.gr