Συνεχίζουν οι Ρώσοι το εμπάργκο στα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα

Gazzetta team
Συνεχίζουν οι Ρώσοι το εμπάργκο στα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα
Στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ήρε την απαγόρευση να ταξιδεύουν οι Ρώσοι πολίτες στην Τουρκία.

Αυτό συνέβη αμέσως μετά μετά την συγγνώμη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στον εναέριο χώρο μεταξύ Τουρκίας - Συρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά το συμβάν και ενώ η τουρκική πλευρά επέμενε ότι έγινε παραβίαση στον εναέριο χώρο της, παρά τις προειδοποιήσεις από μέρους της, η Μόσχα κήρυξε «οικονομικό πόλεμο» στην γειτονική χώρα.

Απαγόρευσε στους Ρώσους να ταξιδεύουν στην Τουρκία, κήρυξε εμπάργκο στις εισαγωγές των τουρκικών αγροτικών προϊόντων και τα οικονομικά αντίποινα επεκτάθηκαν, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, αφού απαγορεύτηκαν οι μεταγραφές Τούρκων ποδοσφαιριστών σε ρωσικές ομάδες.

Όμως, η επιστολή συγγνώμης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου και η άρση του εμπάργκο στον Τουρισμό από τον πρόεδρο Πούτιν δημιούργησε ελπίδα στους εμπόρους τροφίμων στην Ρωσία για άρση του εμπάργκο στα τουρκικά φρούτα και λαχανικά.

Οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, όταν με δήλωσή του σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατέστησε σαφές ότι στον τομέα των αγροτικών προϊόντων τα οικονομικά αντίποινα της Μόσχας προς την Άγκυρα συνεχίζονται.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε: «Ανοίγοντας ένα διάλογο με την Άγκυρα δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να βιαστεί με ανοιχτές αγκάλες» και υποστήριξε ότι προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα με τους Τούρκους εταίρους.

Η δήλωση Μεντβέντεφ απογοήτευσε τους Ρώσους εμπόρους αγροτικών προϊόντων καθώς στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν, κυρίως, προϊόντα από Ρώσους παραγωγούς, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση.

Ο Oleg Ponomarev, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών με αγροτικά προϊόντα, δήλωσε στον ρωσικό Τύπο, ότι το φθινόπωρο η χώρα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου και η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία θα έλυνε το πρόβλημα.

Η Ρωσία, πριν τις οικονομικές κυρώσεις προς την Άγκυρα, εισήγαγε από την Τουρκία βερίκοκα, ροδάκινα και δαμάσκηνα το καλοκαίρι ενώ τον χειμώνα έκανε εισαγωγές σε ντομάτες, αγγούρια και εσπεριδοειδή.

Πηγή koolnews.gr