To ECI στο GEN Summit 2016

Gazzetta team
To ECI στο GEN Summit 2016
To Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας έδωσε το παρών στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο των Global Editors Network που φιλοξενήθηκε 15-17 Ιουνίου στη Βιέννη.

Η φετινή συνάντηση των κορυφαίων ενημερωτικών Μέσων απ’όλο τον κόσμο εστίασε στην ταχύτατη μετεξέλιξη των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών όπως το Facebook, η Apple, η Amazon και το Snapchat, σε δημοσιογραφικές και διαφημιστικές πλατφόρμες. Πρόκειται για μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που επηρεάζει σημαντικά το οικοσύστημα των media παγκοσμίως ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον και αρκετές ευκαιρίες.

Το Global Editors Network δημιουργήθηκε με στόχο να ενημερώνει τα μέλη του, για τα τελευταία trends στο χώρο της δημοσιογραφίας, την ταχύτατα μεταβαλλόμενη τεχνολογία που συνδέεται με τα media και την καινοτομία στα newsrooms. Το φετινό GEN Summit φιλοξένησε στη «σκηνή» περίπου 90 ανθρώπους των media απ’όλο τον κόσμο που θεωρούνται ισχυροί και πρωτοπόροι στους τομείς τους ενώ συνολικά το κοινό ξεπέρασε τα 700 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του GEN Summit απονεμήθηκαν στο Δημαρχείο της Βιέννης τα Data Journalism Awards 2016 τα οποία υποστηρίζονται από το Google News Lab και το John S. and James L. Knight Foundation. Τα συνολικά 11 βραβεία του διαγωνισμού και την τιμητική διάκριση μοιράστηκαν δημοσιογραφικοί οργανισμοί απ’ όλο τον κόσμο που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή με το επίπεδο της δουλειάς που παρουσίασαν. Με περισσότερες από 2300 ψήφους το Βραβείο Κοινού DJA 2016 κατέκτησε το Public Radio International (USA) με το "What if the Syrian civil war happened in your country?".

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η συζήτηση για τις δυνατότητες που δημιουργεί η ένταξη της εικονικής πραγματικότητας (VR technology) στα newsrooms. BΒC, Russia Today, Clarin Smart News και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δουλεύουν ήδη πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία ενώ JYC and Immersiv.ly έχουν δημιουργήσει σειρά ντοκιμαντέρ με 360ο κάμερες.

Στο διαγωνισμό Startups for News που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Global Editors Network, νικητής αναδείχθηκε το start-up «Τrint», μια browser-based πλατφόρμα που μετατρέπει οποιοδήποτε ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό σε κείμενο μέσα σε λίγα λεπτά.

Η ομάδα Tempo από την Ινδονησία κέρδισε τον διαγωνισμό GEN Editors Lab αφού σε δύο μέρες κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη μορφή (prototype) ενός νέου news game με την ονομασία Green Saviour: Stop the Haze.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας εξ ορισμού του ενδιαφέρεται για τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις στο χώρο των media και δεν μπορούσε να λείπει από ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Το ECI εκπροσωπήθηκε στο GEN Summit 2016 από την συνεργάτιδά του, δημοσιογράφο Ήρα Νικολετοπούλου.

Η παρουσία του ECI στην Αυστρία συνεχίστηκε και την εβδομάδα που ακολούθησε (20-24 Ιουνίου) καθώς το 7ο τμήμα του MA, «Quality Journalism & New Technologies» παρακολούθησε στο Danube University Krems, τα τελευταία μαθήματα για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά πριν τη διακοπή του καλοκαιριού.