Το μαύρο επέστρεψε στην ΕΡΤ

Το μαύρο επέστρεψε στην ΕΡΤ
O Nίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη την πορτοκαλί μπάλα και αναρωτιέται μήπως πρέπει να ξαναγράψει το θρήσκευμά του στο δελτίο ταυτότητας.

O ατυχής που τις τελευταίες 2-3 μέρες θέλησε να ενημερωθεί από την ΕΡΤ έπεσε πάνω σε απέραντο μαύρο. Όχι σαν το μαύρο που επέβαλε τον Ιούνιο του 2013 χρόνια ο αλήστου μνήμης Σαμαράς. Αυτό πάει, πέρασε, έριξε και μία κυβέρνηση, αφού πρώτα φόρτωσε στους ώμους του φορολογούμενου καμιά χιλιοστή παραπανίσιους δημοσίους υπαλλήλους.

Το μαύρο του ράσου. Απέραντο μαύρο. Απέραντο ράσο.

Είχε, λέει, «Μεγάλη και Αγία Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ιστορικής σημασίας. Θαυμάσιο θέμα, για τη 10η θέση ενός δελτίου ειδήσεων.

Όοοχι. Η αγαπημένη μας ΕΡΤ διαμόρφωσε ολόκληρο το ειδησεογραφικό πρόγραμμά της για να καλύψει κάθε λεπτομέρεια της Συνόδου. Μύρισε η οθόνη λιβάνι.

Απ’ευθείας συνδέσεις με την Κρήτη για να παρακολουθήσουμε τις αφίξεις των ιεραρχών. Αναλύσεις επί αναλύσεων για τους βυζαντινισμούς των Πατριαρχείων.

Ατελείωτα ρεπορτάζ για τις εκκλησιαστικές ίντριγκες και τα «ιερά» παιχνίδια εξουσίας. Δίωρα και τρίωρα και τετράωρα χριστιανολαγνείας.

Και, το αποκορύφωμα, κανονική μετακόμιση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της Δευτέρας στην Κρήτη (με έξοδα δικά μου και δικά σας φυσικά), για επιτόπια κάλυψη της «ιστορικής» Συνόδου.

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, παντού παπάς. Ράσα, γένια, χρυσάφια, λιλιά.

Κανονική κατάληψη στην κρατική μας τηλεόραση, λες και είμαστε στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράν ή σε κάποιο άλλο θεοκρατούμενο καθεστώς.

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα γόνατα σαν προσκυνητής της Τήνου, ταπεινός υπήκοος εκείνου που τα πανθ’ορά. Σε αγαστή σύμπνοια με τον υπουργό της Άμυνας.

Φυσιολογικό, θα μου πείτε. Όταν έχεις δεξιά κυβέρνηση, τα περιμένεις κάτι τέτοια.

Εχμ, μισό λεπτό…

Υποτίθεται ότι η αριστερή διακυβέρνηση θα έβαζε φραγμούς στην οπισθοδρόμηση και στον μεσαιωνισμό. Ότι θα διαχώριζε το κοσμικό κράτος από την λανθάνουσα θεοκρατία.

Ότι θα καταργούσε το αφορολόγητο της Εκκλησίας και θα απαιτούσε τη συνεισφορά της στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ότι θα έβγαζε το ράσο από τα σπίτια όσων πιστεύουν σε άλλον Θεό ή σε κανέναν Θεό.

Ότι θα προχωρούσε σε ρηξικέλευθη κοινωνική κριτική χωρίς να νοιάζεται για τις ενστάσεις των παπάδων. Ότι θα έκλεινε την πόρτα στα πρόσωπο σκοταδιστών τύπου Αμβρόσιου και Άνθιμου.

Ότι θα θωράκιζε την ανεξιθρησκία, θα προστάτευε τους χώρους λατρείας άλλων δογμάτων και θα προστάτευε το δικαίωμα στην αθεϊα. Χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος. Δίχως να πτοείται από τις υστερικές αντιδράσεις των νοικοκυραίων.

Προσωπικά δεν ήλπιζα σε οικονομική ανάκαμψη της δεμένης χειροπόδαρα από το χρέος χώρας, ούτε ήμουν από τους αφελείς που περίμεναν κατάργηση των μνημονίων.

Ήλπιζα, όμως, σε κινήσεις κοινωνικής μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί η χλιαρή υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης και του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.

Η άνευ όρων παράδοση του κρατικού διαύλου στην επίσημη Εκκλησία για λεπτομερή τηλεοπτική κάλυψη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι παρά ένα γιγάντιο άλμα προς τα πίσω. Και όταν λέμε πίσω, εννοούμε πρόπερσι.

Σας έχω άσχημα νέα, κύριε Τσακνή μου. Το «ανεμολόγιό» σας είναι ελαττωματικό. Κύριε Ταγματάρχη μου, το γαλόνι σας θάμπωσε και δεν Λάμπη.

Η Ελλάδα δεν κατοικείται μόνο από θεούσες και θεούσους. Ούτε είμαστε όλοι οι πολίτες της φανατικοί ορθόδοξοι. Πολλοί από εμάς δεν είμαστε καν χριστιανοί και δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία.

Τους σεβόμαστε απόλυτα τους πιστούς, αλλά θα πρέπει να μας σεβαστούν και εκείνοι. Πρώτη απ’όλους, οφείλει να μας σεβαστεί η Πολιτεία. «Επίσημη θρησκεία» δεν σημαίνει «υποχρεωτική θρησκεία».

Η χώρα και οι κρατικοί της φορείς ανήκουν εξ ίσου και στους καθολικούς και στους διαμαρτυρόμενους και στους (δεκάδες χιλιάδες πλέον) μουσουλμάνους και στους βουδιστές και στους κομφουκιανιστές και στους όψιμους δωδεκαθεϊστές και στους παγανιστές και –το σημαντικότερο- σε εκείνους που δεν πιστεύουν σε κανέναν Θεό.

Θα καλύψετε μήπως και αυτών τις δραστηριότητες, των αλλοθρήσκων και των αθρήσκων; Δεν το πολυπιστεύω...

Δεν επιτρέπεται να μας φοράτε για καπέλο το καλλιμαύκι του παπά. Μη γίνεστε ταλιμπάν της ορθοδοξίας.

Εάν αυτή η στρατηγική υπαγορεύεται από κυβερνητική εντολή, τόσο το χειρότερο. Η δίδυμη αποχαύνωση της εκκλησιοδουλείας και της ποδοσφαιρολαγνείας είναι βγαλμένη από άλλες εποχές. Και όχι μόνο από πρόπερσι.

Μέσα στην αναστάτωση, η καλή μας ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει σχεδόν όλες τις ενημερωτικές εκπομπές της (και ιδίως αυτές της κρίσιμης ζώνης 10.00-18.00) «για το καλοκαίρι».

Λες και το καλοκαίρι δεν υπάρχουν ειδήσεις. Λες και δεν φτάνουν 3.500 εργαζόμενοι για να βγάζουν ένα συνεχές ενημερωτικό πρόγραμμα «καλοκαιρινού τύπου».

Προσπάθησα να μετρήσω τις αργομισθίες που εμείς πληρώνουμε και κόντεψε να εκραγεί το κεφάλι μου.

Δεν με πειράζει τόσο η κυβερνητική κονσομασιόν της ΕΡΤ (ιδίως σήμερα που απαιτείται αντίβαρο στη λυσσαλέα προπαγάνδα των ετοιμόρροπων ιδιωτικών καναλιών) όσο η σπατάλη, η θεσμοθετημένη τεμπελιά, η αργομισθία και η ανικανότητα.

Η ΕΡΤ αποφάσισε να βγάλει το καλοκαίρι με τα αθλητικά, Εuro και Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς φυσικά να διακόψει τη μισθοδοσία των κατ’επάγγελμα αργόσχολων.

Όταν οι λεβέντες του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν ξανά στην αντιπολίτευση, ας αναζητήσουν τα αίτια της ανατροπής στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και πάντως όχι αριστερή κοινωνική τους πολιτική.

Και όχι στον ανάλγητο ανθελληνισμό των δανειστών…

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.