Ενταση για την τροπολογία με τις off shore: Αποχώρησε η ΝΔ

Gazzetta team
Ενταση για την τροπολογία με τις off shore: Αποχώρησε η ΝΔ
Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία της κυβέρνησης που απαγορεύει συνολικά τη συμμετοχή πολιτικών σε εταιρείες του εξωτερικού, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την συμμετοχή σε υπεράκτιες εταιρείες.

Πριν αποχωρήσει από την αίθουσα σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατήγγειλε ότι «η προηγούμενη ρύθμιση ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Οι τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή του. Αν αυτός ήταν ο κυβερνητικός στόχος έχει επιτευχθεί. Ο κάτοχος offshore έχει κερδίσει ακαταδίωκτο».

Όπως είπε, «η διάταξη είναι τόσο αυστηρή που γίνεται αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη, τόνισε. Αυτά τα παίγνια δεν μπορεί να τα δεχτεί κανείς σοβαρός άνθρωπος. Εμείς στα παίγνια δεν συμμετέχουμε». Κατήγγειλε «εμπαιγμό της ελληνικής αντιπροσωπίας και του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την κοροϊδία και τη γελοιότητα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε» και δήλωσε πως το κόμμα του δεν συμμετέχει στη συζήτηση. Κατόπιν τούτου οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν.

«Η ενοχή για την ρύθμιση που ψηφίσατε σας βαραίνει όλους. Εχετε θέμα με όσα κάνατε. Κρύψατε μια πονηρή ρύθμιση σε σύνολο ρυθμίσεων» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).

Το σχόλιο Γεροβασίλη για την αποχώρηση της ΝΔ

«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...», είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

Επιπλέον από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού.

Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου.

Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».

Tι απάντησε ο Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής την αντιπολίτευση για υποκρισία και γκεμπελισμό και πρόσθεσε πως η διάταξη ήταν γνωστή εδώ και καιρό στην επιτροπή πόθεν έσχες.

"Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε και κανέναν υπουργό δεν θέλει να καλύψει. Η τροπολογία, η επίμαχη διάταξη που σήμερα καλούμαστε να τροποποιήσουμε, είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ανάγκη εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: "κανένας υπουργός δεν χρειάζεται κάλυψη με αυτή τη διάταξη. Αν κάποιος ξέρει, να βγει να το πει και να μην κάνει πολιτική σπέκουλα".

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο εισάγεται στις 10 προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού. Προβλέπεται επίσης προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο.

Δικαιολογούν την κωλοτούμπα

Με απολογητικού τύπου άτυπη ενημέρωση (non paper) η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα της για το μείζον θέμα της σκανδαλώδους ρύθμισης περί συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες offshore.

Με το non paper η κυβέρνηση παραδέχεται ότι άφηνε παράθυρο για την ίδρυση εταιρειών από πολιτικούς ή συγγενικά τους πρόσωπα σε «συνεργάσιμες φορολογικά» χώρες, κάτι που τώρα -και μετά από τη θύελλα των αντιδράσεων- θα άρει με τη νέα τροπολογία.

Τι λέει το κυβερνητικό non paper

«Σχετικά με την νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες

Διευκρινίζεται για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν:

1. Ο νομικός ορισμός της “offshore” εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.

2. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

3. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.

4. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.

5. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Το χρονικό της υπόθεσης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι αύριο θα κατατεθεί τροπολογία που θα παίρνει πίσω την αρχική ρύθμιση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγής».

H δήλωση της Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την άμεση σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταργηθεί νομοθετικά η διάταξη που επιτρέπει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε off shore εταιρείες είχε ζητήσει το πρωί η ΝΔ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Κουμουτσάκος, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν οκτώ ημέρες δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

«Οι “offshore ΣΥΡΙΖΑ” είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα. Η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση. Η Νέα Δημοκρατία έφερε το θέμα στη Βουλή. Καταθέσαμε ήδη σχετική Επίκαιρη Επερώτηση», σημείωνε ο κ.Κουμουτσάκος.

Πηγή: thetoc.gr