Πλήρης διαφωνία στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Gazzetta team
Πλήρης διαφωνία στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς
Επιμένει η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ!

Αναζητείται σημείο επαφής στις μεγάλες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος να έχουμε φάει το… γάιδαρο (δηλαδή μέτρα 5,4 δισ και κόφτη) και να κολλήσουμε στην… ουρά.

Κατ’ αρχάς στο ζήτημα της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ, οι δανειστές δεν φαίνεται να πολυπείθονται από το σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τρύπα στον Προϋπολογισμό, την ώρα που η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν όσοι συνταξιούχοι πήραν το επίδομα αλλά το χάνουν πλέον λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. «Δεν πρόκειται να ζητηθούν τα αναδρομικά. Έχουμε τα χρήματα» τόνισε στο iefimerida κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν νομοτεχνικές διορθώσεις.


Στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο iefimerida δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση των δανειστών, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι με την εμμονή τους δημιουργούν και δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς η κατάπτωση των εγγυήσεων επιβαρύνει το Χρέος άρα και τις δανειακές ανάγκες κατά 1,5 δισεκατ. ευρώ.


Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και θα επιλυθεί εντός των ημερών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η βαριά ατζέντα των τελευταίων προαπαιτούμενων- που συμπεριλαμβάνεται και το Υπερταμείο- προκάλεσε εντάσεις στην τηλεδιάσκεψη και δεν ήταν λίγες οι φορές που υψώθηκαν οι τόνοι πάνω από σύνηθες, καθώς άπαντες στην ελληνική πλευρά αντιλαμβάνονται ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν διευθετηθεί ως τα μέσα της εβδομάδας.



Πηγή: iefimerida.gr