Σε στάση αναμονής το ΔΝΤ

Gazzetta team
Σε στάση αναμονής το ΔΝΤ
ΔΝΤ και Ευρώπη έχουν δώσει ξανά με την Ελλάδα ραντεβού το φθινόπωρο, αφήνοντας στο τραπέζι το «καρότο» της ελάφρυνσης του χρέους.

Τα δώσαμε όλα, πήραμε ελάχιστα, κι ακόμα αυτά τα ελάχιστα υπό μορφή γενικόλογων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποσχέσεων που το ίδιο το ΔΝΤ μέσω ανώτατου αξιωματούχου του παραδέχεται ότι δεν είναι συγκεκριμενοποιημένα!

Αυτό είναι το συμπέρασμα ένα 24ωρο μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με το Ταμείο ακόμα να υιοθετεί την λογική του βλέποντας και κάνοντας για την χώρα μας με χρονικό ορίζοντα το 2018.

Ασφαλείς πληροφορίες του TheToc από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον λένε ότι:

O λόγος της... δυσανεξίας των Ευρωπαίων να ανακοινώσουν έστω και μία μικρή δέσμη ποσοτικοποιημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς να συναινεί στην αναβολή τους μέχρι το τέλος του έτος- ή ακόμα και περισσότερο- είναι ότι Ευρώπη και Ταμείο έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στην Αθήνα ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το σκεπτικό που κυριάρχησε στο Eurogroup και με το οποίο συνηγόρησε και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να περνάει με επιτυχία τα δύσκολα τεστ που έχει μπροστά της με ακόμα δυσκολότερα προαπαιτούμενα, όπως αυτά των εργασιακών το ερχόμενο φθινόπωρο, πριν ληφθεί οποιαδήποτε χειροπιαστή πρωτοβουλία για το χρέος.

Κοινώς, ακόμα και μετά όλο αυτό το "βουνό" σκληρότατων μέτρων που πέρασε από τη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία μπαίνει από σήμερα σε έναν αγώνα διαρκείας τρέχοντας πίσω από το κρεμάμενο πάνω από το κεφάλι της "καρότο" της ελάφρυνσης χρέους, το οποίο μόλις πάει να το αγγίξει οι Ευρωπαίοι το κρατούν ακόμα πιο μακριά της.

Θυμίζουμε ότι από το 2012, η Ελλάδα ζει με την προσδοκία για μία ελάφρυνση χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013. Ελάφρυνση που δεν ήρθε ποτέ στο ενδιάμεσο εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης και της επόμενης που επίκειται στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Tο ΔΝΤ είναι απόλυτα σύμφωνο με την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων σε ότι αφορά την μεταρρυθμιστική προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης. Γι᾽αυτό και ο Πολ Τόμσεν κατά την χθεσινή ενημέρωση που παρείχε στο ΔΣ του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα τόνισε πολλές φορές την άποψη ότι η βιωσιμότητα του χρέους κρέμεται από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό, Ευρώπη και ΔΝΤ πετούν για ακόμα μία φορά το μπαλάκι της ευθύνης στην Ελλάδα για το μείζον θέμα του χρέους με τις δύο πλευρές των δανειστών να κάνουν τα στραβά μάτια στην ανάγκη για την άμεση και ουσιαστική διαχείριση του προβλήματος.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί το ΔΝΤ ενώ έλεγε ότι το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τώρα το παραπέμπει από κοινού με την Ευρώπη στους επόμενους μήνες ή και χρόνια μέχρι το 2018; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι για το Ταμείο ο χρόνος που θα περάσει, θα τρέξει υπέρ του ίδιου.

Τόσο από πλευράς πίεσης που θα ασκηθεί στην Αθήνα για ακόμα σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές γεγονός που θα αποδείξει αν η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους (ή κατά την χαρακτηριστική φράση ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου: "για το αν η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ματώσει στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του μνημονίου μέχρι το 2018).

Όσο και από πλευράς της συνειδητοποίησης της Ευρώπης ότι ο στόχος για 3.5% πλεόνασμα που έχει συνυπογράψει και η Αθήνα, δεν είναι ρεαλιστικός και άρα ότι σύντομα Ελλάδα και Ευρώπη θα βρεθούν αντιμέτωπες είτε με την ενεργοποίηση του "κόφτη" (με ότι αυτό θα συνεπάγεται πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση) είτε με την υποβάθμιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (με ότι αυτό θα συνεπάγεται πολιτικά για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα μέτρα για το χρέος, αν και όποτε αυτά έρθουν κάποτε).

Χθες ο Πολ Τόμσεν δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ΔΣ του ΔΝΤ για το γιατί δεν υπήρξε ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτάθηκαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά αντιθέτως το Ταμείο περιορίστηκε στην απλή καταγραφή τους εν είδη ενός οδικού χάρτη. Μπορεί ο κ. Τόμσεν να μην έδωσε απάντηση ως προς αυτό, όμως όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνάγουν το συμπέρασμα ότι Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν προβεί σε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ τους που λέει ότι "άσε τους Έλληνες να δούμε πώς θα τα πάνε με την εφαρμογή και με το πρόγραμμα που τρέχει, κι αναλόγως τους επόμενους μήνες βλέπουμε τι ή τι δεν χρειάζεται να κάνουμε".

Η Ελλάδα κέρδισε και πάλι λίγο ακόμα πολιτικό χρόνο εν όψει άλλων κρίσιμων μετώπων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα. Σίγουρα όμως ούτε σελίδα έχει γυρίσει, ούτε την αβεβαιότητα έχει αφήσει πίσω της όπως θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει μία τέτοια πεποίθηση στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΝΤ και Ευρώπη έχουν δώσει ξανά με την Ελλάδα ραντεβού το φθινόπωρο, για ένα κύκλο αιματηρής διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει με τις πλευρές των δανειστών να βγάζουν τότε και πάλι από την τσέπη τους το "τυράκι" της ελάφρυνσης του χρέους, όπως αντιστοίχως έχουν κάνει τόσες φορές στο παρελθόν.

Πηγή: thetoc.gr