+slo-gun

Σε φόρους και εισφορές πάει το 70% των εσόδων

Σε φόρους και εισφορές πάει το 70% των εσόδων

«Αλλάξτε τη φιλοσοφία και τις διατάξεις του νομοσχεδίου»...

Σε φόρους και εισφορές πάει το 70% των εσόδων

«Το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα εδώ, δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό. Και το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι καθαρά φορολογικό, αφού στην ουσία επιβάλλει ένα είδος κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των εισφορών, οι οποίες - συν τοις άλλοις - υπολογίζονται πλέον μόνο βάσει των εισοδημάτων…», τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύει η κυβέρνηση. Θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία. Θα μειώσει κατά συνέπεια τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.

«Και είμαι βέβαιος ότι, σε ένα χρόνο, θα συζητούμε πάλι για το πώς θα κλείσει η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μέτρα, όπως αυτό, μόνο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δε φέρνουν. Κι αυτό, γιατί και οι συνεπείς δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και θα αυξηθεί κατακόρυφα το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή, αλλά και φοροδιαφυγή. Και ποιος να μπορέσει να πληρώσει, όταν του ζητάτε να δίνει το 70% των εσόδων του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές;», διερωτήθηκε.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, «είναι ένα νομοσχέδιο, όμως, που δημιουργεί και ελεύθερους επαγγελματίες τριών ταχυτήτων! Διότι, με βάση τα όσα διαβάζουμε στο κείμενο, άλλη μεταχείριση θα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι, για τα πέντε πρώτα χρόνια της νέας επαγγελματικής τους δραστηριότητας, με εκπτώσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν και με τόκο, για να πάρουν σύνταξη, και αυτή η δήθεν έκπτωση ισχύει μόνο για μερικούς, άλλη μεταχείριση οι άνω της πενταετίας ασφαλισμένοι (με επιπλέον εκπτώσεις μεταβατικής περιόδου), αλλά μόνο για μερικούς, και άλλη όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία έκπτωση, είτε είναι παλιοί, είτε νέοι.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, προκλητικά διαχωρίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και για αυτούς που δεν ισχύουν οι εκπτώσεις δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Στην ουσία, επιταχύνει τα λουκέτα στους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, ζητά από τους επαγγελματίες, που έχουν και έμμισθη συνεργασία, να πληρώνουν υποχρεωτικά δύο ταμεία».

Τι προτείνει μεταξύ άλλων το Οικονομικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια:

  • Διατήρηση του ταμείου των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχουν τρία ταμεία κύρια ασφάλισης μαζί με αυτό των αγροτών και των μισθωτών.
  • Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
  • Μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη τόσο τα χρόνια ασφάλισης, όσο και το εισόδημα.
  • Πλαφόν στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.
  • Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές.
  • Κίνητρα και όχι αντικίνητρα, όπως βάζετε, στους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μέσω έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μη συνταξιοδοτηθούν.

«Η κυβέρνηση οφείλει - έστω και την ύστατη στιγμή - να εγκαταλείψει αποφάσεις που συντηρούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα άρουν την ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και θα φέρουν - στο τέλος της ημέρας - επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Με λίγα λόγια, αλλάξτε τη φιλοσοφία και τις διατάξεις του νομοσχεδίου», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet