Επιστράτευσαν F-16 για να σώσουν ασθενή που πέθαινε

Gazzetta team
Επιστράτευσαν F-16 για να σώσουν ασθενή που πέθαινε
Η ζωή ενός βαριά ασθενούς σώθηκε στην Νορβηγία, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 μετέφερε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο που βρισκόταν περίπου 500 χιλιόμετρα βορειότερα, σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ο ασθενής είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο της πόλης Μπούουντα στη βόρεια Νορβηγία, αλλά το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διέθετε τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ένα ειδικό μηχάνημα υποστήριξης της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι ιατροί γνώριζαν πως το πλησιέστερο νοσοκομείο που διέθετε τέτοιο μηχάνημα βρισκόταν στην πόλη Τροντχάιμ. Ένα ταξίδι 10 περίπου ωρών οδικώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.

Οι γιατροί αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με μια αεροπορική βάση κοντά στο Τρόντχαϊμ ρωτώντας να μάθουν αν υπήρχε περίπτωση να μεταφερθεί ο εξοπλισμός με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε, διοικητής της 338 Μοίρας, δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης της Νορβηγίας πως εκείνη τη στιγμή ετοιμάζονταν για μια άσκηση που περιελάμβανε δύο μαχητικά F-16. Ένα από αυτά διέθετε μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμων και αμέσως ο διοικητής προσπάθησε να καταλάβει αν θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιατρικό εξοπλισμό μέσα σε αυτήν.

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις στην Νορβηγία έχουν βοηθήσει πολλές φορές σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά πολιτών, θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένα τζετ F-16.



“Αυτή η πτήση θα διαρκούσε σε συνηθισμένη περίπτωση περίπου 35 λεπτά. Αλλά λόγω της κρισιμότητας, ο πιλότος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και έφθασε σε 25 λεπτά” δήλωσε ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε.. Μέσα σε 40 λεπτά από την στιγμή που έγινε η τηλεφωνική κλήση, ο ιατρικός εξοπλισμός είχε παραδοθεί στο νοσοκομείο στο Μπούουντα .

Ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε δήλωσε πως είναι πάντα καλό να βοηθούν οι ένοπλες δυνάμεις τους πολίτες, ενώ από την πλευρά του οι ιατροί του νοσοκομείου στο Μπούουντα
επαίνεσαν την ταχεία δράση της πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: protothema.gr