Τσίπρας: «Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο προσφυγικό»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο προσφυγικό»
Τη στάση της Τουρκίας επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας χθες μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτή φέρνει εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της δύναμης του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της γειτονικής χώρας, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν ή αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπήρξε συμφωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών Αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, ενώ οι δύο άνδρες, καλωσόρισαν τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτυχή συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Ενόψει της Συνόδου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη σημασία που έχει η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, στη βάση της Συμφωνίας του Μινσκ.

Επίσης, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν μπορεί να εμπεδωθεί χωρίς τησυνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

O γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς ΣτόλντεμπεργκO γ.γ. της Συμμαχίας | AP Photo/ Lefteris Pitarakis

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για την του ΝΑΤΟ σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, που έχει περισσότερες προκλήσεις, απέναντι σε μια Ρωσία που θέλει να επιβληθεί περισσότερο και στη Ουκρανία, έχουμε βία, αναταραχές, στο Νότο, στη Συρία, στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο, στην πρωτοπορία, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση. Έχετε δεχθεί εδώ δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν τη βοήθειά μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση και τα πλοία του ΝΑΤΟ, τώρα, παρέχουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως και στη FRONTEX της ΕΕ.

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές συμμορίες και τα κυκλώματα, να προστατευθούν τα σύνορα και να διασωθούν ζωές.

Χρειάζεται, κατέληξε, να παραμείνουμε συστρατευμένοι και δεσμευμένοι και ευχαρίστησε την Ελλάδα «που έχει συμβάλει με πλοία στην ανάπτυξή μας στο Αιγαίο και την εξαίρετη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

Πηγή efsyn.gr