Νταβούτογλου: Xωρίς βίζα, ακυρώνεται η συμφωνία

Gazzetta team
Νταβούτογλου: Xωρίς βίζα, ακυρώνεται η συμφωνία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία με την ΕΕ εάν η Ένωση δεν υλοποιήσει την υπόσχεσή της για μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

«Αυτή είναι μία αμοιβαία δέσμευση. Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται, τότε φυσικά δεν μπορεί να αναμένει ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά τα βήματα» είπε ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία του Μαρτίου, θα λάβει οικονομική βοήθεια και οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα για να περιορίσει ως αντάλλαγμα τις προσφυγικές ροές που μπαίνουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι ακόμη πιστεύει ότι τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη, χωρίς βίζα, μπορούν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2016, όπως υποσχέθηκε η ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας και πρόσεθσε ότι χωρίς αυτό κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Η Τουρκία είναι σοβαρός συνομιλητής. Κάνει αυτά που υποσχέθηκε και δεν θα επιτρέψει παραχωρήσεις σε αυτά που της έχουν υποσχεθεί» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι νέες δηλώσεις Νταβούτογλου έρχονται σε συνέχεια των όσων είχε πει νωρίτερα μέσα στο μήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι εάν η ΕΕ δεν τιμήσει την υπογραφή της στη συμφωνία η Τουρκία δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Kati Piri, εισηγήτρια του θέματος για τη βίζα, είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται της εφαρμογή επειγουσών μεταρρυθμίσεων πριν από την απελευθέρωση της βίζας. «Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι η Τουρκία θα καταφέρει να περάσει την απαραίτητη νομοθεσία σε ένα μήνα από τη στιγμή που δεν το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια» είπε η Kati Piri.


Πηγή: topontiki.gr