Επεισοδιακή συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Ηλεκτρονικής για το «λουκέτο»

Gazzetta team
Επεισοδιακή συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Ηλεκτρονικής για το «λουκέτο»
Διεκόπη η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ηλεκτρονικής Αθηνών για το «λουκέτο». Σε απόγνωση οι 450 εργαζόμενοι μετά την ανακοίνωση για κήρυξη πτώχευσης.

Ενταση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύβουλος της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο κτίριο του ΕΒΕΑ.. Εργαζόμενοι της εταιρείας διέκοψαν τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Γιάννη Στρούτση για το «λουκέτο».

Εργαζόμενοι εισέβαλαν διακόπτοντας τη συνέντευξη, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρίας, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Παράλληλα, κατηγορούν την διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών είναι σε απόγνωση μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για κήρυξη πτώχευσης.

Ολα τα καταστήματα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών έχουν κατεβάσει ρολά ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Πέμπτης στο κεντρικό κτίριο της εταιρίας στην οδό Λένορμαν και Κηφισού και ζητούν από στελέχη τα κλειδιά του κτιρίου. Ομάδα 70 ατόμων περίπου έφυγε από τα κεντρικά γραφεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ζητήσουν δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις και τα δικαιώματα τους.

Η Ηλεκτρονική ανήκει στην οικογένεια Γιάννη και Παρασκευής Στρούτση από το 1958. Τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα μετά το «άνοιγμα» που προσπάθησε να κάνει σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

Ο Γιάννης Στρούτσης ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου η οποία διεκόπη, λέγονταςΟ πατέρας μου υπήρξε ένα μέντορας για μένα, με έμαθε να σέβομαι τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους. Μου άφησε τρεις παρακαταθήκες: Αν θέλεις να κατακτήσεις το πορτοφόλι του πελάτη σου θα πρέπει πρώτα να κατακτήσεις την καρδιά του, να πληρώνεις πρώτα τους πιστωτές σου, μείνε μακριά από τράπεζες. Μέχρι το 2009 και οι τρεις παρακαταθήκες τηρήθηκαν».

Τα 45 καταστήματα της αλυσίδας έκλεισαν. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αιτία του «λουκέτου» είναι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Η εταιρία αποδίδει στα όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι την ακύρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρονται τα εξής:

«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Μάρδας: Και οι τουρίστες ξέχασαν τα capital controls

Την ίδια ώρα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις επενδύσεις Δημήτρης Μάρδας δήλωνε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία» επισημαίνοντας ότι «ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει»!

ΝΔ: Φαίνεται ποιος ενταφίασε την ελληνική οικονομία

«Το κλείσιμο της "Ηλεκτρονικής" και η ανεργία 450 ανθρώπων, δείχνουν ποιος, πότε και πως ενταφίασε την ελληνική οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ για το λουκέτο στη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

Aνακοίνωση από το Ποτάμι

«Άλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα. Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί»


Πηγή: thetoc.gr