Κύμα φυγής προσφύγων από την Ειδομένη

Gazzetta team
Κύμα φυγής προσφύγων από την Ειδομένη
Κύμα φυγής-ανάσα για την Ειδομένη εκδηλώνεται το τελευταίο διήμερο, με οικογένειες προσφύγων να εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τον καταυλισμό μετά τα βίαια γεγονότα της Κυριακής, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο διαμονής σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια ώρα έπεφτε στο κενό η νέα προσπάθεια ορισμένων να ξεσηκώσουν έναν αριθμό προσφύγων και να κινηθούν με βίαιες προθέσεις προς τον συνοριακό φράχτη, με την Αστυνομία να ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή και να προχωρά χθες σε 17 προληπτικές συλλήψεις, κυρίως «αλληλέγγυων».

Η πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας της ΠΓΔΜ εναντίον προσφύγων έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά να παίρνουν την απόφαση της αποχώρησης, ήδη αποθαρρυμένοι από τις εξελίξεις, που δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα. Απευθύνονται πλέον μαζικά στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, συγκεντρώνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και με τη συνδρομή της Αστυνομίας επιβιβάζονται κατά ομάδες στα λεωφορεία.

Αναχωρούν με λεωφορεία
Μέσα σε δύο ημέρες περισσότεροι από 800 πρόσφυγες αναχώρησαν από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με συνολικά 15 λεωφορεία -7 τη Δευτέρα και άλλα 8 μέχρι χθες το απόγευμα-, την ώρα που πολλοί ακόμη περίμεναν στη σειρά για αναχώρηση. Προορισμός των περισσοτέρων ήταν ο νέος χώρος φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά και άλλοι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Επειτα από την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από τη Δευτέρα για νέα προσπάθεια κάποιων να υποκινήσουν βίαια γεγονότα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε εντατικούς ελέγχους και έκανε συνολικά 17 προσαγωγές. Οι 16 από τους προσαχθέντες είναι κυρίως Ευρωπαίοι «αλληλέγγυοι», οι οποίοι ελέγχθηκαν στο μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στη γέφυρα του Αξιού, προσερχόμενοι στο camp της Ειδομένης, και μεταφέρθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα των Ευζώνων και της Αξιούπολης για περαιτέρω έλεγχο. Μεταξύ τους βρίσκονταν τρεις Γερμανοί, δύο Ελληνες, δύο Βρετανοί, δύο Σουηδοί, και άτομα από την Τσεχία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και την Παλαιστίνη.

Πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία
Πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έχουν σχέση με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά δήλωσαν ανεξάρτητοι εθελοντές. Οι 15 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τον έλεγχο γιατί δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό, ενώ ένας από τους τρεις Γερμανούς, 23 ετών, κρατήθηκε και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για οπλοκατοχή, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Μία προσαγωγή αφορούσε πρόσφυγα και έγινε μέσα στο camp της Ειδομένης. Ο νεαρός Σύρος Σαμίρ Τότα προσήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε ομάδα προσφύγων που παρακινεί τους υπόλοιπους σε βίαιες ενέργειες.

Η προσαγωγή του προκάλεσε ένταση στον καταυλισμό. Μια ομάδα μερικών δεκάδων Σύρων ζητούσε εξηγήσεις από τους αστυνομικούς για τους λόγους της σύλληψης και διοργάνωσε διαμαρτυρία στη σιδηροδρομική γραμμή μπροστά στον φραγμό της ΕΛ.ΑΣ., απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο των Σύρων της Ειδομένης, ονόματι Αμπντό ή Μοχάμεντ, συνάντησε εκπροσώπους της Αστυνομίας και δήλωσε πως ξεκινά απεργία πείνας, δίνοντας μάλιστα και τελεσίγραφο διάρκειας μισής ώρας για την απελευθέρωση του προσαχθέντος. Ο τελευταίος αφέθηκε τελικά ελεύθερος νωρίς το απόγευμα (μετά τη λήξη δύο απανωτών ημίωρων τελεσιγράφων) και επέστρεψε στον καταυλισμό, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του.

Πιο έντονη ήταν χθες η παρουσία της Αστυνομίας στα σύνορα, που προχώρησε σε προσαγωγές για υποκίνηση επεισοδίων
Πιο έντονη ήταν χθες η παρουσία της Αστυνομίας στα σύνορα, που προχώρησε σε προσαγωγές για υποκίνηση επεισοδίων

Οπως έλεγαν οι πρόσφυγες, ο αρκετά δυναμικός Αμπντό, που αποκαλείται και «δήμαρχος» μεταξύ των Σύρων, έχει εκλεγεί με ψηφοφορία κυρίως από νεαρούς Σύρους, προκειμένου να τους εκπροσωπεί στις επαφές τους με την Αστυνομία και τις άλλες ελληνικές Αρχές, καθώς και με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Διάβημα από... ΠΓΔΜ
Με διάβημα προς τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στα δύο ελληνικά διαβήματα, αναφορικά με τα βίαια επεισόδια της Κυριακής στην Ειδομένη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της γειτονικής χώρας «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη», ενώ ζητείται η ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και η έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών.

«Η αποκατάσταση της έννομης τάξης στη συνοριακή ζώνη και εντός και πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ethnos.gr