Νύχτα έντασης στη Χίο (pics)

Gazzetta team
Νύχτα έντασης στη Χίο (pics)
Τα πνεύματα στο νησί παραμένουν τεταμένα από την Τετάρτη και οξύνθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Χίου. Από τις 19.00 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα άτομα ο αριθμός των οποίων έφτασαν περίπου τα 200 και ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του λιμένα από τους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες αρνούνταν αρχικά να φύγουν από το λιμάνι και ακολούθησαν προκλήσεις προς τους αλληλέγγυους και ξυλοδαρμός δύο εξ' αυτών ενός Έλληνα και μια κοπέλας από το εξωτερικό.

Μετά από λίγη ώρα κάποιοι από τους πρόσφυγες ζήτησαν να αποχωρήσουν όμως ομοεθνείς τους τους απέτρεψαν, με αποτέλεσμα να προσαχθούν.

Η αστυνομία έκανε το λάθος να περάσει τους προσαχθέντες (πρόσφυγες) μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να προπηλακιστούν. Η τακτική της αστυνομίας ευτυχώς άλλαξε γρήγορα οδηγώντας τους προσαχθέντες από άλλο δρόμο.

Χίος-ΛιμάνιΕΦ.ΣΥΝ.

Χαρακτηριστικό της έντασης το περιστατικό με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ στη Χίο που μπήκε μπροστά για να σώσει μια γυναίκα (πρόσφυγας) που έπαθε υστερία (μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο) και απειλήθηκε με ξυλοδαρμό από τον όχλο.

Οι εγκληματικές προθέσεις των διαδηλωτών δε περιορίστηκε στους ξυλοδαρμούς. Πέταξαν και δύο κροτίδες στους πρόσφυγες (μεταξύ τους βρίσκονταν και πολλά παιδιά) και από τύχη δεν είχαμε θύματα.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τεσσάρων εκ των διαδηλωτών και ενός αλληλέγγυου.

Το πλήθος των «αγανακτισμένων» πολιτών αποτελούνταν από γνωστούς στην τοπική κοινωνία χούλιγκανς, στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανθρώπων της νύχτας αλλά και μια μικρή μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου.

Να σημειώσουμε πως το κλίμα ένστασης συντηρείται από το βράδυ της Τετάρτης ενώ την Πέμπτη προς ξημερώματα Παρασκευής, το Soli Cafe -προσέφερε πρωινό και μεσημεριανό στους πρόσφυγες- δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πηγή: efsyn.gr