Nέες προειδοποιήσεις της Λανγκάρντ σε Ελλάδα και Ευρωπαίους

Gazzetta team
Nέες προειδοποιήσεις της Λανγκάρντ σε Ελλάδα και Ευρωπαίους
Νέες προειδοποιήσεις στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας «οδηγείται στα βράχια» αν δεν αναμορφωθεί προειδοποίησε εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πατάξει την φοροδιαφυγή και να διευρύνει τη φορολογική βάση, κοινώς να καταργήσει φοροαπαλλαγές και να μειώσει τα όρια των φοροαπαλλαγών.

Οσον αφορά στο πως θα διευθετηθεί το βαρύ χρέος που κουβαλάει η Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ έριξε στο τραπέζι την πρόταση επέκτασης των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων, χωρίς να επικαλεστεί ούτε μία φορά την λέξη "κούρεμα" ή"διαγραφής" του ελληνικού χρέους.

​Σε σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε ότι οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ επέμεινε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα: κατά πρώτον ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κατά δεύτερον ότι το χρέος της είναι πολύ μεγάλο και η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι για να το αλλάξει αυτό επιδεικνύοντας ευαισθησία.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δέν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό» σημείωσε.

Οσον αφορά στο τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους υπογράμμισε «Την ίδια ώρα, όμως, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων».

Η κα Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να εκφράζει την οποιαδήποτε βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της περιβόητης αξιολόγησης.

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν. Είμαστε ξεκάθαροι στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ευελπιστώ ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία».

Πηγή: thetoc.gr