Η εμπλοκή της Χίλαρι Κλίντον στα Panama Papers

Gazzetta team
Η εμπλοκή της Χίλαρι Κλίντον στα Panama Papers
Με τα «έγγραφα του Παναμά» να προκαλούν πολιτικούς σεισμούς σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ο διεθνής Τύπος είχε αρχίσει να διερωτάται πώς είναι δυνατόν το τεράστιο αυτό οικονομικό σκάνδαλο να μην «αγγίζει» τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το «μυστήριο» αυτό αναμένεται να λυθεί κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου όταν η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα δημοσιοποιήσει την πλήρη λίστα των εταιριών και των προσώπων, που ενοχοποιούνται από τα 11 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν.

Μέχρι στιγμής, το ICIJ έχει δηλώσει μόνο ότι η δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca έχει συνεργαστεί με 617 μεσάζοντες στις ΗΠΑ. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πως έχει διασυνδέσεις με μεγάλες τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, ιδρύματα, offshore εταιρίες και «τρανταχτά» ονόματα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ. Το μόνο όνομα αμερικανικού ενδιαφέροντος που έχει ακουστεί είναι αυτό της συγγραφέως Marianna Olszswski, της γυναίκας που έγραψε το «Live it, Love it, Earn it: A Woman's Guide to Financial Freedom» (Ζήσε το, αγάπησέ το, βγάλε χρήματα από αυτό: Ένας γυναικείος οδηγός στην οικονομική ελευθερία).

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι καμία από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζας της χώρας δεν έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής στο σκάνδαλο, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά καθώς οι ΗΠΑ είναι χώρα με τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό μεσαζόντων για offshore εταιρίες.

«Μέχρι τον Μάιο, οι ταυτότητες των ανθρώπων αυτών, που λειτουργούν μέσω των ΗΠΑ, αλλά και των πελατών τους πιθανώς να παραμείνουν μυστικές» αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

«Πονοκέφαλος» για την Κλίντον

Και μπορεί το οικονομικό σκάνδαλο να μην έχει «φτάσει» ακόμα στις ΗΠΑ, αναμένεται, όμως, να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υποψήφιους των εκλογών. «Τα 11,5 εκατομμύρια εγγράφων έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και βάζουν με το ζόρι το φορολογικό ζήτημα στην ατζέντα» γράφει η βρετανική εφημερίδα The Independent, και συνεχίζει: «Είναι πιθανό, τα έγραφα του Παναμά να είναι μόνο η μύτη του παγόβουνου και εάν αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερα για τις οικονομικά των παγκόσμιων ηγετών, οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή θα είναι μεγάλες».

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο αγώνας για το χρίσμα των Δημοκρατικών χαρακτηρίζεται από «θυμό» απέναντι στην παγκόσμια ελίτ. «Το σκάνδαλο των εγγράφων του Παναμά το μόνο που θα κάνει είναι να πυροδοτήσει λαϊκή αγανάκτηση για τις ενέργειες όσων θεωρούνται φιγούρες του κατεστημένου- αυτούς που στάθηκαν στο περιθώριο και επέτρεψαν αυτή την φοβερή παρανομία» γράφει ο Independent, και συνεχίζει: «Και μπορεί να μην υπάρχουν αμερικανικά θύματα σε αυτό το στάδιο αλλά όλοι οι υποψήφιοι θα ερωτηθούν για αυτό. Και κανένας δεν θα δεχτεί περισσότερη πίεση από την Χίλαρι Κλίντον. Για ορισμένους αμερικανούς είναι η ενσωμάτωση της παγκόσμιας ελίτ ενώ ο Μπέρνι Σάντερς το ακριβώς αντίθετο».

Πηγή: ethnos.gr