Panama Papers: Tο... κλαμπ των πρώτων κυριών (pics)

Gazzetta team
Panama Papers: Tο... κλαμπ των πρώτων κυριών (pics)
Χρησιμοποιήθηκαν από τους συζύγους τους καθώς τις εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτριες εταιρειών που είχαν πάρε-δώσε με την εταιρεία «Μοσάκ Φονσέκα»

Άρωμα γυναίκας έχει το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής που αποκαλύπτουν τα έγγραφα νομικής εταιρείας του Παναμά φέρνοντας στο φως την "μαύρη τρύπα" της παγκόσμιας οικονομίας. Το "κλαμπ των πρώτων κυριών" έπαιξε σημαίνονται ρόλο στην υπόθεση των "Panama Papers" αφού οι γυναίκες των ηγετών- αξιωματούχων χρησιμοποιούνταν ως βιτρίνα προκειμένου οι σύζυγοί τους να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", οι γυναίκες των αρχηγών κρατών αλλά και των πάμπλουτων αντρών χρησιμοποιήθηκαν από τους συζύγους τους καθώς τις εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτριες εταιρειών που είχαν πάρε - δώσε με την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών του Παναμά, την "Μοσάκ Φονσέκα", το μεγαλύτερο "πλυντήριο" χρήματος στην ιστορία.

Πέντε σύζυγοι αρχηγών - κρατών και αξιωματούχων εμπλέκονται στο σκάνδαλο - βόμβα που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως. Η υπόθεση με τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια από νομική εταιρεία του Παναμά βοηθώντας την αφρόκρεμα του πολιτικού, επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου όπως και προσωπικότητες από το χώρο της της μόδας και του αθλητισμού να φοροδιαφεύγει συγκλονίζει την διεθνή κοινότητα.

1. Μεχριμπάν Αλίεβα, σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαιτζάν

Την αποκαλούν "Σοφία Λόρεν" της Ανατολής. Η εντυπωσιακή σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, Μεχριμπάν Αλίεβα, είχε βρεθεί στην Αθήνα κλέβοντας την παράσταση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της εταιρείας του Παναμά, η Μεχριμπάν είναι μία από τις δύο μάνατζερ της εταιρείας "UF Universe Foundation ", με έδρα τον Παναμά, που είχε και αυτή διασυνδέσεις με με την Mοσάκ Φονσέκα.

Η Αλίεβα γεννήθηκε το 1964 σε ένα σπίτι διανοουμένων στο Αζερμπαϊτζάν. Ο πατέρας της είναι καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής, με διευθυντική θέση στην Εθνική Ακαδημία Αεροπλοϊας στο Μπακού, και η μητέρα της φιλόλογος, με ιδιαίτερες διακρίσεις στις αραβικές σπουδές. Όταν η Αλίεβα τελείωσε το δημόσιο λύκειο παίρνοντας χρυσό μετάλλιο για τις επιδόσεις της, σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζει τις σπουδές της στην Ιατρική Ακαδημία Σετσένοφ της Μόσχας, παίρνει ειδικότητα στην Οφθαλμιατρική και αρχίζει να εργάζεται. Όλα αυτά ενώ έχει ήδη παντρευτεί τον Ιλχάμ Αλίγιεφ. Για όσους την γνωρίζουν καλά, λένε ότι είναι ανήσυχο πνεύμα. Ιδρύει το ένα ινστιτούτο μετά το άλλο, εκδίδει περιοδικά και κατακτά τον τίτλο "Γυναίκα της Χρονιάς" στο Αζερμπαϊτζάν το 2005. Εκλέγεται βουλευτής το ίδιο έτος, ενώ το 2007 λαμβάνει στην Μόσχα το Διεθνές Βραβείο Χρυσή Καρδιά. Είναι πολύγλωσση και μητέρα τριών παιδιών.






2.Τατιάνα Νάβκα, σύζυγος του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Η ξανθιά Ρωσίδα με το καλλίγραμμο σώμα είναι επαγγελματίας χορεύτρια επί πάγου και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2006. Το 2015 παντρεύτηκε το "δεξί χέρι" του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το όνομά της είναι στο πελατολόγιο της εταιρείας νομικών εταιρειών του Παναμά Μοσάκ Φονσέκα. Εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρείας offshore Carina Global Assets Ltd , με έδρα της βρετανικές Παρθένες Νήσους . Τότε είχε δεσμό με τον Πεσκόφ. Τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν γράψει πάντως ότι η ίδια είχε πλήρη άγνοια για την υπόθεση.



3. Μαμαντί Τουρέ, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γουινέα Χήρα του πρώην προέδρου και δικτάτορα της Γουινέα, Λανσάνα Κοντέ.




4.Άννα Σιγκουρλάουγκ Παλσντοτίρ, σύζυγος του απερχόμενου Ισλανδού πρωθυπουργού

Η σύζυγος του απερχόμενου Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον ενεπλάκη στην υπόθεση των αποκαλύψεων των Panama Papers. Ο Γκουνλάουγκσον φέρεται να συνδέεται με την εταιρεία offshore της συζύγου του "Wintris"¨με έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η σύζυγός του προέρχεται από μία οικονομική εύρωστη οικογένεια και το όνομά τους αναφέρεται στο πελατολόγιο της Μοσάκ Φονσέκα.




5. Μικαέλα Σόλις Μπομόν, σύζυγος του Ευρωπαίου επιτρόπου για το κλίμα

Είναι σύζυγος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, η οποία έχει διασυνδέσεις με την εταιρεία του Παναμά "Rinconada Investments Group" και η οποία συνεργαζόταν με την Μοσάκ Φονσέκα.