Ηρεμία, μετά την ένταση στην Ειδομένη

Gazzetta team
Ηρεμία, μετά την ένταση στην Ειδομένη
Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα.

Ομάδα προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό να περάσει τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

Ενισχυμένη ήταν από νωρίς η αστυνομική παρουσία, ενώ είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Η αστυνομία προσπάθησε , με ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια. Νωρίτερα σχεδόν όλοι κρατούσαν στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων. Ακόμη κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα». Επίσης τραγουδούσαν σκοπούς της πατρίδας τους.

Πάνω στις γραμμές άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί, όχι μόνο πρόσφυγες από τον καταυλισμό, αλλά και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών. «Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη, νωρίτερα σήμερα, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του. Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Ανοιξε η γέφυρα του Αξιού

Εντωμεταξύ, στην κυκλοφορία δόθηκε πριν από λίγη ώρα η γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης. Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: iefimerida.gr