Τρεις συμφωνίες στη συνάντηση Τσίπρα και Σαρκισιάν

Gazzetta team
Τρεις συμφωνίες στη συνάντηση Τσίπρα και Σαρκισιάν
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Αρμενίας

Με θερμές αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Αρμενίας και με την υπογραφή τριών συμφωνιών, επισφραγίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, την ιατρική εκπαίδευση και την προώθηση της συνεργασίας στον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι δύο ηγέτες, στις δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν επί μακρόν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παράλληλη ιστορία δεινών, διώξεων και γενοκτονιών, των Αρμενίων και του ποντιακού ελληνισμού και τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες, να αναπτυχθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Η οικονομική συνεργασία, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν βρίσκεται στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων και δεσμών των δύο χωρών και υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις, τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και με συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

Για την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, μίλησε και ο Αρμένιος πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε και την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ, κάτι που ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε, σημειώνοντας παρεμβάσεις του στην ΕΕ υπέρ των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς τις διεθνές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνεργασίας, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν-Αρμενίας.

Ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισορροπημένη, όπως είπε, θέση της Ελλάδας στη διένεξη Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο -Καραμπάχ, ενώ τονίστηκε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε άλλα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό και την κρίση στην Ουκρανία. Ο Αρμένιος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει ήδη φιλοξενήσει 17.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν αρμένικη καταγωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, προϋπόθεση είναι η ειρήνευση στη Συρία.

Ο κ. Σαρκισιάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Αρμενία. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Πηγή newsbeast.gr