Η πιο δύσκολη νύχτα στην Ειδομένη (pics)

Gazzetta team
Η πιο δύσκολη νύχτα στην Ειδομένη (pics)
Μπροστά στην πιο δύσκολη νύχτα βρίσκονται οι περίπου 14.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στους καταυλισμούς της Ειδομένης καθώς από χθες το μεσημέρι βρέχει ασταμάτητα και οι πρόσφυγες μετά τις απέλπιδες προσπάθειες για αναχώματα και ενίσχυση των σκηνών τους, τα παρατούν απελπισμένοι.

Δεκάδες παιδιά περπατούν ξυπόλητα στα λασπόνερα, πολλά από αυτά μεταφέρονται στα κοντινά νοσοκομεία με ασθένειες, ενώ οι γιατροί λένε ότι δύσκολα θα γιατρευτούν καθώς ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Συγκινητική είναι η προσφορά των Ελλήνων που καταφτάνουν κατά δεκάδες προσφέροντας τρόφιμα, στεγνά ρούχα και παπούτσια, ενώ αρκετοί παίρνουν οικογένειες προσφύγων και τους φιλοξενούν στα σπίτια τους.

Καθημερινά, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, προχωρούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μια από αυτές μεγάλοι αλλά και μικρά παιδιά, ξάπλωσαν στις ράγες του τραίνου που οδηγεί προς τα Σκόπια. Σήμερα το πρωί, παρά τη βροχή, πολλοί άνθρωποι, έκαναν πορεία με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Όπως είπαν είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν απεργία πείνας, ενώ πολλά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν υπέρ της Γερμανίας.

Η τραγική τους κατάσταση συνοψίζεται στα δραματικά λόγια ενός Σύρου πατέρα δυο μικρών κοριτσιών που είναι στην Ειδομένη 22 ημέρες. «Αφήστε μας να επιστρέψουμε στη Συρία να πεθάνουμε πιο γρήγορα», ακούγεται να λέει με δάκρυα στα μάτια.

Η πιο δύσκολη νύχτα στην Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, το αδιαχώρητο με σπρωξίματα και εντάσεις έγινε το μεσημέρι, την ώρα που οι Σκοπιανοί έστειλαν να μοιραστούν κάποια αδιάβροχα. Για κάθε προμήθεια που μοιράζεται, για λίγο φαγητό που διανέμεται, γίνεται μάχη από απελπισμένους ανθρώπους.

Και στον Πειραιά όμως η κατάσταση παραμένει χαοτική. Το βράδυ έφτασαν άλλοι 1.500 άνθρωποι από τα νησιά, με όσους παραμένουν να ξεπερνούν τις 3.000. Όλοι τους ρωτούν καθημερινά τους εθελοντές αν άνοιξαν τα σύνορα στην Ειδομένη. Μάλιστα σήμερα επέστρεψαν στην Αθήνα από το Βόλο οι 249 πρόσφυγες που χθες μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά που δεν δέχθηκαν να διαμείνουν στον καταυλισμό, παρακινoύμενοι και από ένα χαρτί που όπως λένε οι πρόσφυγες, τους μοίραζαν εθελοντές στα νησιά όπου τους προειδοποιούσαν για «άθλιες συνθήκες διαμονής στα camp».

Σε κέντρα φιλοξενίας 300 πρόσφυγες από τον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, περίπου 300 άτομα αναχώρησαν τελικά σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά για δύο κέντρα φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του χώρου.

Εννέα πούλμαν αναχώρησαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και ένα με προορισμό το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν άλλα δύο πούλμαν με προορισμό τη Ριτσώνα.

Η πιο δύσκολη νύχτα στην Ειδομένη

Εθελοντικές οργανώσεις αλλά και φορείς, με τη βοήθεια μεταφραστών καταβάλλουν από το πρωί συνεχείς προσπάθειες να πείσουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές.

Ωστόσο πολλοί από αυτούς αρνούνται να μετακινηθούν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν και αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν στη Γερμανία.

Επίσης δύο ομάδες από τον ΟΗΕ παρέχουν πληροφόρηση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και για το πως μπορούν να αιτηθούν άσυλο.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ αλλά και η πέτρινη αποθήκη είναι γεμάτοι, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει σε σκηνές και άλλοι κοιμούνται κάτω από υπόστεγα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση περίπου 2.700 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Πηγή: ethnos.gr