Ένταση και απελπισία στην Ειδομένη (pics)

Gazzetta team
Ένταση και απελπισία στην Ειδομένη (pics)
Κάθε μέρα που περνάει και βρίσκει τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, η κατάσταση χειροτερεύει. Η έλλειψη φαγητού, πόσιμου νερού και οι κακές καιρικές συνθήκες δημιουργούν εικόνες εξαθλίωσης, ενώ χθες δεν έλειψαν και οι έντονες διαμάχες μεταξύ των προσφύγων.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, μια ομάδα προσφύγων επιτέθηκε σε μια άλλη και μάταια προσπαθούσαν οι ψυχραιμότεροι να τους ηρεμήσουν.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, μητέρες προσπαθούν να ανάψουν φωτιά με ό,τι βρίσκουν για να ζεσταθούν τα παιδιά τους, για τα οποία βράζουν μέχρι και γρασίδι προκειμένου να αποκτήσουν είδος τροφής, όπως γράφει η Daily Mail.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, αρκετά ανήλικα έχουν προσβληθεί από ίωση με έντονες στομαχικές διαταραχές και η ανησυχία που υπάρχει για χειροτέρευση της κατάστασης είναι έκδηλη.

Στην Ειδομένη αναμένεται ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Χθες η βροχή πλημμύρισε και κατέστρεψε κι άλλες σκηνές που είχαν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Κλειστά για τρίτη ημέρα τα σύνορα
Ερμητικά κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, από εκεί που πάνω από 13.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Το πούλμαν της επιστροφής στον Πειραιά

Απογοητευμένοι οι πρώτοι πρόσφυγες, από τα κλειστά σύνορα, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τον Πειραιά χθες. Πρόκειται για το πρώτο δρομολόγιο με ασυνήθιστη κατεύθυνση διαδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και το bloko.gr, το βράδυ της Τρίτης θα έφτανε στην Πύλη Ε-2, στο λιμάνι του Πειραιά, λεωφορείο από την Ειδομένη με περίπου 45 μετανάστες Ιρακινούς και Αφγανούς.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για μετανάστες που δήλωσαν πως επιθυμούν να επιστρέψουν, έχοντας προφανώς συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει γι' αυτούς ανοικτή πόρτα εισόδου προς βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν λείπουν οι εντάσεις καθημερινά...

Οι εικόνες με τις άγριες συμπλοκές προσφύγων στην Ειδομένη δεν μοιάζουν, πάντως, πρωτόγνωρες, αφού το Reuters είχε δώσει χθες στη δημοσιότητα εικόνες από κάποια άλλη ένταση μεταξύ των ανθρώπων που συνωστίζονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κάτω από άθλιες συνθήκες. Πρόκειται για φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 7 του μήνα.


Πηγή: iefimerida.gr