+slo-gun

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με 5 μέτωπα ανοιχτά

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με 5 μέτωπα ανοιχτά

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με 5 μέτωπα ανοιχτά

Το νήμα των διαπραγματεύσεων ξαναπιάνουν από σήμερα Αθήνα και δανειστές, και μετά από ενάμιση μήνα απουσίας των επικεφαλής των θεσμών όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάθονται και πάλι στο ίδιο τραπέζι.

Οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, ενώ η άφιξη του κουαρτέτου αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε μια σειρά από κομβικά θέματα για τα οποία δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
 
Στόχος της κυβέρνησης, είναι οι συζητήσεις να έχουν αίσιο τέλος, το ταχύτερο δυνατό -ει δυνατόν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών-, ώστε να «κλειδώσει» η αξιολόγηση του προγράμματος και να έρθει η «ανάσταση της οικονομίας» μαζί με τη συζήτηση για το χρέος.
 
Τσακαλώτος – Σταθάκης ανοίγουν το… χορό
Ο πρώτος γύρος των συναντήσεων, που ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο, προβλέπεται να είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

Την πόρτα του «Χίλτον» θα περάσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού», θα είναι, βέβαια, πάλι αύριο, με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή».

Όπως όλα δείχνουν η τύχη των καταβαλλόμενων συντάξεων θα κριθεί από τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ενώ αναγκαίες θα είναι οι υποχωρήσεις που αφορούν σε περικοπές εφάπαξ, επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων του Δημοσίου. Άγνωστο παραμένει επίσης, κατά πόσο οι δανειστές θα δεχτούν την βελτιωτική πρόταση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας.

Τα ανοικτά μέτωπα

  • Φορολογικό
  • Ασφαλιστικό
  • Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
  • «Κόκκινα δάνεια»
  • ο τελικός «λογαριασμός» του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018

  
«Πυρετός» στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας επιστρέψει από Βρυξέλλες και Σμύρνη, προγραμματίζει σειρά συσκέψεων, παρουσία κορυφαίων υπουργών, ξεκινώντας, μάλιστα από σήμερα.
Στις 11 θα έχει την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή. Η επανέναρξη, άλλωστε, της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς και οι σκληροί όροι που θα απαιτηθούν, όπως και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στη Βουλή των κρίσιμων νομοσχεδίων είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συσκέψεων.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, στο Μαξίμου πνέει αέρας αισιοδοξίας με την επιστροφή της τρόικας, παρότι έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις και, μάλιστα, σε μία έντονη πολιτική περίοδο.
Η πεποίθηση, άλλωστε, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, είναι ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμών για να κλείσει η αξιολόγηση».

Στο Παρίσι ο Τσίπρας
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι προκειμένου να παρακολουθήσει ως προσκαλεσμένος / παρατηρητής των εργασιών των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης.

Πηγή: iefimerida.gr

Best of internet