Βαρουφάκης: «Η Κύπρος δεν βγήκε από τα μνημόνια»

Gazzetta team
Βαρουφάκης: «Η Κύπρος δεν βγήκε από τα μνημόνια»
Αν μη τι άλλο ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν σταματά να μας ξαφνιάζει με τις απόψεις τους και την ιδιαίτερη προσέγγισή του στα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό αλλά και σε ελληνικό επίπεδο.

Σε σημερινή του συνέντευξη χαρακτήρισε «Θλιβερά τα όσα έγιναν στην Σύνοδο Κορυφής» σχετικά με το προσφυγικό ενώ σε ότι αφορά την Κύπρο προέβλεψε ότι τα χειρότερα έρχονται, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια.

Μιλώντας για την Σύνοδο Κορυφής επισήμανε ότι «Κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Χτες όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή Βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην Κύπρο και σε σχέση με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι αυτό δεν ισχύει. Και παρατήρησε: «Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα «πακέτα». Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκε η Ελλάδα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο είπε ότι: «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση πλέον. Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους εταίρους αλλά όχι διαπραγμάτευση, όπως γινόταν μέχρι το καλοκαίρι. Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται. Τώρα πάμε στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως είναι η κατάσταση. Απλά συρρικνώνεται η οικονομική δύναμη της χώρας».

Κλείνοντας την συνέντευξη που έδωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εντός/Εκτός» στο Press Project αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά θέμα ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιοι βάζουν το προσφυγικό μαζί με το μνημόνιο, που δεν μπορεί να επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη σύνδεση των δύο θεμάτων» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: koolnews.gr