Σκληρό παζάρι με την Τουρκία έως τις 18 Μαρτίου για το προσφυγικό

Gazzetta team
Σκληρό παζάρι με την Τουρκία έως τις 18 Μαρτίου για το προσφυγικό
Στις 17-18 Μαρτίου παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό μετά το ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες. Αιφνιδίασε η Αγκυρα που βγήκε κερδισμένη.

Στις 17-18 Μαρτίου παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία που εξελίχθηκε σε θρίλερ και ολοκληρώθηκε μετά από 15 ώρες, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κατέληξε μόνο σε συμφωνία επί της αρχής. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Αγκυρα που επιδόθηκε σε ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι άνευ προηγουμένου στις Βρυξέλλες ζητώντας τα πάντα και δίνοντας ελάχιστα στους ευρωπαίους που βρίσκονται σε απόγνωση. Οι νέες απαιτήσεις που έθεσε αιφνιδιαστικά η Αγκυρα προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανεισδοχής μεταναστών και ανάσχεσης των προσφυγικών ροών καθώς και οι ενστάσεις των χωρών του Βίσεγκραντ που απείλησαν με βέτο οδήγησαν σε ένα ολονύκτιο θρίλερ χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το προσφυγικό. Δεν γίνεται καμία αναφορά στον βαλκανικό διάδρομο με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά με πάνω από 12 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη.

Τα πήρε όλα η Τουρκία

Αδιαμφισβήτητα αυτή που έφυγε με κερδισμένη ήταν η Τουρκία. Στο ανακοινωθέν μετά το τέλος της Συνόδου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις Τούρκων πολιτών προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μετά το τέλος της Συνόδου, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισαν την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη.

Η φόρμουλα «ένας προς ένα»

Oπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποδέχθηκαν τις προτάσεις της Τουρκίας και δεσμεύτηκαν για εργασία στην ακόλουθη βάση:

  • όλοι οι μετανάστες που θα περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ.
  • στην μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.
  • επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
  • να επιταχυνθεί η εκταμίευσης των 3 δισ που έχουν αποφασιστεί ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των πρώτων έργων πριν τον Μάρτιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του Ταμείου για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία
  • προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο, βασισμένο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου
  • να συνεργαστούν με την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες μέσα στην Συρία που θα επέτρεπαν στον πληθυσμό να ζει σε πιο ασφαλής περιοχές.

Νταβούτογλου: Δεν είμαστε επαίτες, υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ.

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν αργά χθες να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. O Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

«Πολύ σημαντική βοήθεια τα 3 δισ. ευρώ. Λένε κάποιοι πως είμαστε επαίτες χρημάτων. Έχουμε όμως ήδη καταβάλλει 10 δισ δολάρια σε αυτή την κρίση και τα χρήματα της ΕΕ θα πάνε επίσης για τους πρόσφυγες. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί γιατί τα 3 δισ που αποφασίστηκαν στην αρχή, ήταν σαφές πως ήταν μόνο ένα αρχικό ποσό. Δεν απαιτούμε χρήματα. Πρέπει να βοηθηθούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Ποτέ δεν απαιτήσαμε περισσότερα από αυτά που λάβαμε. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό για την ανθρωπιστική κρίση. Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν ευθύνονται για αυτά. Υπεύθυνοι είναι η ISIS και η Ρωσία. Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου, των θυμάτων του ISIS, των βομβαρδισμών της Ρωσίας και του καθεστώτος. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα», κατέληξε. Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Toυσκ και Γιούνκερ: Συμφωνία επί της αρχής

Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.


Μέρκελ: Πρωτοποριακή η πρόταση της Τουρκίας

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε, στη Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλια τους.

Ολάντ: Να βοηθηθεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας παράλληλα πως η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι όταν θα σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Τσίπρας: Δελεαστικές οι προτάσεις της Τουρκίας

Δελεαστικές χαρακτήρισε τις προτάσεις της Τουρκίας για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα πως οι θέσεις αυτές εξέπληξαν πολλούς. Ωστόσο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Αγκυρα ζητούσε ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν σήμερα να συζητηθούν ή να ικανοποιηθούν. Ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ακόμη ότι το ουσιαστικό είναι πως μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι ένα βήμα μπροστά, εν τούτοις χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα, είπε ο πρωθυπουργός .

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: thetoc.gr